„Abszolutizmus (egyértelműsítő lap)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
a abszolutista
1. sor: 1. sor:
*[[Abszolút monarchia]] - abszolútista államforma, ahol az állam feje (király/királynő) bármiféle megkötés, jogi vagy másfajta szabályozás, legális ellenzék nélkül irányítja az országot.
*[[Abszolút monarchia]] - abszolutista államforma, ahol az állam feje (király/királynő) bármiféle megkötés, jogi vagy másfajta szabályozás, legális ellenzék nélkül irányítja az országot.
*[[Abszolút igazság]] - filozófiai elmélet
*[[Abszolút igazság]] - filozófiai elmélet
*[[Felvilágosult abszolútizmus]] - a [[felvilágosodás]] eszméit magáévá tevő abszolútista államforma.
*[[Felvilágosult abszolutizmus]] - a [[felvilágosodás]] eszméit magáévá tevő abszolutista államforma.
*[[Morális abszolútizmus]] - filozófiai elmélet, mely szerint vannak olyan abszolút standardok, melyek alapján meg lehet ítélni a tetteket. ([[Jó és rossz]])
*[[Morális abszolutizmus]] - filozófiai elmélet, mely szerint vannak olyan abszolút standardok, melyek alapján meg lehet ítélni a tetteket. ([[Jó és rossz]])
*[[Autokrácia]] - vagyis politikai abszolútizmus. Politikai felfogás, mely szerint minden politikai hatalom egyetlen személy kezében kell, hogy összpontosuljon. (Szinonímája a [[türannosz]], a [[despotizmus|despota]] és a [[diktátor]] szó is)
*[[Autokrácia]] - vagyis politikai abszolutizmus. Politikai felfogás, mely szerint minden politikai hatalom egyetlen személy kezében kell, hogy összpontosuljon. (Szinonímája a [[türannosz]], a [[despotizmus|despota]] és a [[diktátor]] szó is)
{{egyért}}
{{egyért}}

A lap 2007. február 4., 00:47-kori változata