„Kulturkampf” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
A '''Kulturkampf''' elsősorban a 19. század 70-es éveiben Poroszországban az állam és egyház, később [[Otto von Bismarck]] kancellár és a [[IX. Piusz pápa]] között kibontakozott politikai harc elnevezése. Szélesebb értelemben az állam és az egyház elválasztása körüli, a 19. és a 20. század elején sok országban kialakult politikai küzdelmet értik alatta.
 
A politikai küzdelem leginkább a polgári házasság intézményének bevezetése körül zajlott. Az egyházak, túlnyomórészt a katolikus egyház, erősen ellenezték ezt és befolyásuk csökkenésétől tartottak. A vallásilag megosztott Németországban ez a harc a jól szervezett katolikus kisebbség aránytalanul nagy állami befolyásának visszaszorításáról is szólt. Bismarck kemény eszközökkel lépett fel a katolikus egyház ellen, ami idővel még a protestánsok és a liberálisok kritikáját is kiváltotta. A katolikus egyház ellen diszkriminatív törvényekkel léptek fel, betiltották a [[Jézus Társasága|jezsuiták]], [[Ferences rend|ferencesek]], [[Domonkos-rend|dominikánusok]] rendjét.<ref>Gross, Michael B., [http://books.google.com/books?id=fnCzk2fI9Z4C&dq The war against Catholicism: liberalism and the anti-Catholic imagination in nineteenth-century Germany], p. 1, University of Michigan Press, 2004</ref>
 
 
== Jegyzetek ==
== További információk ==
* [http://www.newadvent.org/cathen/08703b.htm CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: Kulturkampf]
* [http://beszelo.c3.hu/cikkek/szocialpolitika-es-vilagnezet A [[Beszélő]] a ''Kulturkampf'' jelentéséről]
* Manuel Borutta: ''Antikatholizismus. Deutschland und Italien im Zeitalter der europäischen Kulturkämpfe.'' Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen 2011², ISBN 978-3-525-36849-7.
* Christopher Clark und Wolfram Kaiser (Hg.): ''Kulturkampf in Europa im 19. Jahrhundert.'' Leipziger Univ.-Verl., Leipzig 2003.

Navigációs menü