„Reguláris kifejezés” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a (Informatika kategória eltávolítva; Szoftverfejlesztés kategória hozzáadva (a HotCattel))
A reguláris kifejezések pontos [[szintaxis]]a a változó eszközök és alkalmazások miatt egységesen nem adható meg; a további részleteket lásd a ''Szintaxis'' résznél.
 
== TörténetTörténete ==
A reguláris kifejezések először az [[automata elmélet]] és [[formális nyelv]]ek elmélete (mindkettő része a [[elméleti számítógép-tudomány]]nak) kapcsán merültek fel. Ezek az elméletek a számítógép működésének modellezésénél (automaták), illetve ezek osztályozásánál és leírásásnálleírásánál [[formális nyelv]]ek voltak fontosak. Az [[1940]]-es években Warren McCulloch és Walter Pitts az idegrendszer neuronokkal történő modellezésének leírásához használt egy kicsiny, egyszerű automatát. A matematikus [[Stephen Kleene]] ugyanezt a modellt matematikai jelölésekkel, az úgynevezett ''reguláris halmazok'' alkalmazásával írta le. Ken Thompson ezt a jelölési módot építette be az általa készített [[QED (szövegszerkesztő)|QED]] szövegszerkesztő programba. Ez került a Unix szerkesztőjébe ([[ed]]) is, ami a reguláris kifejezéseket használó [[grep]] elkészüléséhez vezetett. Azóta a reguláris kifejezések széles körben elterjedtek a Unix és a Unix-szerű rendszerek segédprogramjainál, amilyenek például az [[expr]], az [[awk programozási nyelv|awk]], az [[Emacs]], a [[vi]], a [[lex (informatika)|lex]] és a [[Perl (programozási nyelv)|Perl]].
 
A Perl és a Tcl reguláris kifejezései a Henry Spencer által írt regexből származnak. Philip Hazel kifejleszti a [http://www.pcre.org/ pcre] (Perl Compatible Regular Expressions) alkalmazást, amely képes szimulálni a Perl reguláris kifejezési funkcionalitásait, és több modern eszközben is megjelenik, többek között a [[PHP]]-ben, és az [[Apache HTTP Server|Apache]]-ban.

Navigációs menü