Segédprogram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A segédprogram (más néven rendszer- vagy segítőprogram, angolul: utility) lényegében egy szoftver, amely segít ellátni a felhasználó, vagy a rendszergazda egy konkrét számítógéppel kapcsolatos (gyakori esetben rendszerközeli) feladatait. Gyakorlatilag a segédprogramok egy jelentős része az operációs rendszerek szolgáltatásaihoz tartoznak, ahol minden segédprogram egy pontosan meghatározott feladat végrehajtását segíti. A segédprogramok az alkalmazásoktól eltérően rendszerint a rendszerszoftverek közé tartoznak.

A segédprogramok által ellátható funkciók az alábbi módon osztályozhatók:

A segédprogramoknak mind rendszerrel együtt telepített, mind rendszeren kívüli formája létezik. A rendszeren belüli programok vagy modulok rendszerint az operációs rendszert tartalmazó rendszermeghajtón foglalnak helyet és a számítógép indításakor onnan töltődnek be, míg a külső segédprogramok ezzel szemben nincs ilyen előírás.

Unix rendszer esetén a tipikusan a következő könyvtárakban találhatók: /bin , /sbin , /usr/sbin vagy /usr/bin .

A fogalom megítélése[szerkesztés]

A segédprogram fogalmának megítélése ellentmondásos. Bizonyos felhasználók egyenesen elutasítják, és homályos közhelynek, illetve az angol "service program" fogalom félrefordításának tartják. 1990 előtt szokatlannak számított a köznyelvben, de később a publikációknak köszönhetően (főleg Microsoft publikációk) a fogalmat átvette a média és széles körben elterjedt. A 2000-es évek közepén ismét vesztett popularitásából, és a fogalom használata megritkult.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dienstprogramm című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]