„Buszirisz” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
6 bájt hozzáadva ,  10 évvel ezelőtt
linkjav + form
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: it:Busiride)
(linkjav + form)
[[Fájl:Herakles Bousiris Staatliche Antikensammlungen 2428.jpg|thumb|right|280px|[[Héraklész]] megöli Busziriszt és kérőit, i. e. 480 körüli alkotás]]
'''Buszirisz''' (görögül: Βούσιρις) a görög mitológiában [[egyiptom]]i király, [[Poszeidón]] (más változat szerint: [[Aigüptosz]]) és [[Lüszianassza]] fia. Amikor országát kilenc esztendőn át aszály sújtotta, [[Thrasziosz]] [[küprosz]]i jós azt jövendölte neki, hogy az aszályt csak az szüntetheti meg, ha minden évben feláldoz [[Zeusz]]nak egy idegent. Buszirisz elsőnek a jóst áldozta fel Zeusz oltárán, majd sorra az Egyiptomban tartózkodó többi idegent. Ez a sors várt [[Héraklész]]re is, aki a [[Heszperidákheszperiszek]] kertje felé tartva útba ejtette Egyiptomot; amikor azonban az áldozati oltárhoz vezették, szétszakította bilincseit, és Busziriszt [[Amphidamasz]] nevű fiával együtt megölte. A mítosz a görögök felfogását tükrözte az egyiptomiak és más országbeliek ellenséges viszonyáról.
 
Az egyiptomi mitológiában Buszirisz sehol sem szerepel, ezért jogos a felvetés, hogy a Buszirisz-mítosz etimologikus jellegű; kísérlet a [[Nílus]] deltájában levő [[Dzsedu]] város nevének megmagyarázására, mivel a '''Bw-Wsr'''-nak ''(Bu-Uszir, [[Ozirisz]] helye)'' is nevezett város rövidített nevét ''(Buszir)'' a görögök "Buszirisz"„Buszirisz”-nek ejtették.
 
Egy ismert mítoszváltozat szerint Busziriszt nem Héraklész ölte meg (aki tíz nemzedékkel Buszirisz után élt), hanem [[Automaté]], a [[Danaidák]] egyike.

Navigációs menü