Aigüptosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Aigüptosz görög mitológiai alak, Egyiptom királya, Bélosz és Ankhinoé fia.

Danaosz ikertestvére volt, akinek Líbia trónja, míg neki Arábia jutott. A két testvér viszonya nem volt felhőtlen, a többre vágyó Aigüptosz meghódította a „melampuszok” (fekete lábúak) országát is a Nílus völgyében, és az ország róla nyerte az Egyiptom nevet

Aigüptosznak ötven fia volt, és mivel testvérének, Danaosznak épp ötven lánya volt, úgy határozott, hogy a gyerekeket összeházasítja. Ez az elképzelés azonban nem találkozott Danaosz és lányai, a danaidák helyeslésével, ezért inkább Argoszba menekültek. A fiúk azonban itt is elérték őket, és erőszakkal kényszerítették ki az esküvőt. Danaosz látszólag engedni kényszerült, kisorsolták a párokat, ám ezután mindegyik lányának egy tőrt adott, hogy a nászéjszakájukon azzal öljék meg a férjeiket. A meggyilkoltak fejét levágták, és a Lerna vizébe dobták (ezért van a Lernának negyvenkilenc forrása). Egyetlen fiú, Lünkeusz (névváltozat: Lürkeusz) menekült meg, mert Hüpermnésztra, a számára kisorsolt feleség megsajnálta és megszerette. Az ifjú a szomszédos Lürkeiába menekült, Danaosz pedig bíróság elé állította engedetlen lányát, de Aphrodité istennő sikerrel védte meg. Így megmenekült ő is, és így lehetett később, Danaosz után, Lünkeusz Argosz királya. Aigüptosz belehalt a fiai elvesztése miatti bánatába.

Források[szerkesztés]

  • Tótfalusi István: Ki kicsoda az antik mítoszokban? 2. bőv. kiadás. Budapest: Anno. 1998. ISBN 9639066680   19–20. old.
  • Magyar nagylexikon I. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1993. 304. old. ISBN 9630566125
  • Kerényi Károly: Görög mitológia. Gondolat, Budapest, 1977. 212. old. helytelen ISBN kód: 9632803670
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap