Módosítások

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
==Kutatások a témában==
A jelenleg (2008.) is folyó kutatásuk szerint a [[1956-os forradalom|felkelők]] 5-8%-a lehetett [[Romák|roma]] származású, oláhcigányok és [[Magyarcigányok|magyarcigányok]] vegyesen. Ez az arány nagyjából megfelelhet az akkori [[Budapest]] etnikai arányainak. A téma kutatását több tényező nehezíti:
*az akkori túlélők egyre kevesebben vannak
*írásos dokumentumok gyakorlatilag csak a megtorlásról vannak, akik ezt el tudták kerülni, nem szerepelnek levéltárakban, archívumokban
*a dokumentumokban a cigány származás nincs feltüntetve, erre csak egyéb információk alapján lehet következtetni (például név, becenév, fénykép, foglalkozás)
 
A cigány forradalmárok a szegényebb rétegekből kerültek ki. Főleg a Vágóhíd utcai, az Aszódi utcai, a Mária Valéria-telepen, és a [[Ferencváros|ferencvárosi]] [[Dzsumbuj]] környékén laktak és különböző csoportokban harcoltak.
 
Egyik résztvevő szerint a megtorláskor kb. 15-20 roma fegyveres felkelőt végeztek ki, a többiek emigráltak. Börtönbe egyedül Bizsu került. (Ez természetesen egy szubjektív információ, melyet az eddigi tudományos vizsgálatok nem mindenben támasztanak alá, hiszen például több börtönítéletről is van tudomásunk.)
Néhány név szerint is ismert roma forradalmár<ref>Hegedűs Sándor: Cigány kronológia, Piliscsaba 2000.; illetve Eörsi László történész szóbeli közlése</ref>:
 
*[[Corvin köz]]:
**Szabó Ilonka "Kócos" - hősi halált halt
**Dilinkó Gábor "Bizsu" - hét év börtönre ítélték
4

szerkesztés

Navigációs menü