Sony LIBRIé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A japán Sony LIBRIé EBR-1000EP olvasó

A Sony LIBRIé EBR-1000EP volt a világ első, kereskedelemben kapható E Ink technológiájú e-papírt használó e-könyv-olvasó készüléke,[1] egyben a Sony első, eredeti e-könyv-olvasója. 2004 áprilisában jelent meg (nem e-papír-kijelzős, pl. LCD kijelzős dedikált olvasók már korábban is léteztek). Ezt a típust csak Japánban árulták, a külső piacon nem tervezték megjelentetni. Ennek ellenére online kereskedőkön és magánimporton keresztül megjelent az Egyesült Államokban és Oroszországban, és készült hozzá külső fejlesztőtől származó angol nyelvű firmware-frissítés is.[2] A képernyő mérete és felbontása megegyezik a későbbi Sony Reader eszközökével.

A készüléken a nyers szövegfájlokon kívül egyféle, a Sony saját BBeB (BroadBand eBook) formátumában lévő dokumentumokat lehetett olvasni. A formátumnak van dokumentumvédelem nélküli változata, ez az LRF, és DRM-mel ellátott változata, ez az LRX fájlformátum. Mindkettő (nyílt) LRS formátumú forrásból készülhet. Az LRF formátumot a Sony Reader is használta 2009-ig, az DRM-mel ellátott LRX változat nem kompatibilis a későbbi LRX formátummal.

Az eszközt csak windowsos PC-khez lehetett csatlakoztatni, Macintosh és Linux rendszerű gépekhez nem; Windows-hoz viszont volt ingyenes nyomtatási lehetőség. Adatokat memóriakártyán vagy USB-n keresztül lehetett a készülékre küldeni.

A készülék újdonságot jelentett a nyomtatott papírhoz hasonló képernyőjével, azonban a felhasználók nem kedvelték meg az eszközt, barátságtalan tulajdonságai miatt, pl. hogy a vásárolt (gyakorlatilag: kölcsönzött) könyvek 60 nap után törlődtek az eszközről. Ez volt az elődje a Sony néhány évvel később megjelent Sony Reader készülékcsaládjának is.

Jellemzők[szerkesztés]

  • Kijelző: E Ink rendszerű elektromos papír, 6 inch képátló
  • Felbontás: SVGA, 800 × 600 képpont, kb. 170 dpi (vagy ppi, pixels per inch)
  • Képméret: 6 féle
  • Színek: monokróm, 4 szürkeárnyalat (2 bites színkódolás)
  • Hang: beépített mono hangszóró (speaker)
  • CPU: Freescale Dragonball MX család, MC9328MX1 (ARM920T mag, 200 MHz, 98,09 BogoMIPS)[3]
  • Operációs rendszer: Sony Linux,[4] NSC Linux version 1.2.0 Patch 4.2 (MontaVista distribution)[3]
  • Beépített memória: kb. 10 MiB
  • Interfész: Memory Stick foglalat, USB 2.0 és fejhallgató csatlakozó, belső UART-0 és UART-1 (root console)[3]
  • Kezelőszervek: funkciógombok, görgetőkerék, mini QWERTY billentyűzet
  • DRM: OpenMG (Sony)
  • Egyéb funkciók: szótári keresés, audio-levelezés (hangszóró és fejhallgató-csatlakozó)
  • Áramellátás: 4 db AAA elem, AC adapter
  • Élettartam (elektromos): kb. 10 000 lapozás egy készlet elemmel
  • Méretek: kb. 126 mm × 190 mm × 13 mm (általános vastagsága 9,5 mm)
  • Súly: kb. 190 g tok és elemek nélkül, 300 g tokkal és elemekkel együtt
  • Tartozékok: borító, USB kábel, AC adapter és vezeték, 4 db. AAA elem, CD-ROM („LIBRIé for Windows” szoftver), kézikönyv
  • Ár: 41 790 jen a bevezetéskor (kb. 220 GBP[5] v. 400 amerikai dollár[6])

Történet[szerkesztés]

A Sony Librié a Sony, Philips, Toppan printing és az E Ink Corporation hároméves együttműködésének eredménye. Ez a hordozható e-könyv-olvasó egy PDA-hoz hasonló méretű és funkcionalitású (árában is hasonló) eszköz, de sokkal több kezelőszervvel rendelkezik, pl. görgetőkerékkel és billentyűzettel, ami a jegyzetelést is lehetővé teszi.

Az olvasót csak Japánon belüli felhasználásra szánták, a könyveket online előfizetéses szolgáltatáson keresztül lehetett beszerezni. Az olvasók más tartalmakat is letölthettek, pl. újságokat, képregényeket és weboldalakat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fabrizio Pilato: Sony LIBRIe – The first ever E-Ink e-Book Reader (angol nyelven). Mobile Magazine, 2004. március 25. [2013. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012)
  2. Phillip Torrone: Liberate the Sony Librie E-ink reader (angol nyelven). Make:, 2005. november 21. [2012. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012)
  3. a b c TheEbook: Sony Librie – Hardware for Sony Librie (angol nyelven). The-Ebook.org, 2006. július 14. (Hozzáférés: 2013)[halott link]
  4. Sony LIBRIé EBR-1000EP explained (angol nyelven). Everything.Explained.At, 2009-2012. (Hozzáférés: 2013)[halott link]
  5. J Mark Lytle: Library without books (angol nyelven). The Guardian, 2004. április 22. (Hozzáférés: 2013)
  6. Fred "zAmboni" Locklear: Sony and E Ink announce the LIBRIé e-Book (angol nyelven). Ars Technica, 2004. március 24. (Hozzáférés: 2013)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]