snake case

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A snake case (vagy snake_case magyarul kígyó 'case') a programozásban egy szóösszetétel ill. szókapcsolat írási gyakorlat/ konvenció, melyben az elemek egy vagy több aláhúzásjel karakterrel (_) vannak szeparálva, üres karakterek nincsenek megengedve, minden elem kisbetűs és kezdő betűjük általában kisbetűvel kezdődik a szóösszetételen belül. Az első karakter lehet kisbetűs ill. nagybetűs is, mint pl. a következő összetételekben: "foo_bar", "Hello_world". Ezt az írásmódot / konvenciót általában számítógépes kódokban használják változó nevek, függvény, procedúrák, metódus neveknél elnevezésére, illetve néha számítógépes fájl nevek esetén is használatos.[1]

Ezen elnevezési konvenció gyakori a C-szerű nyelvek programjainál, illetve adatbázis scriptek pl. PL-SQL nyelvű programjainál.

Variánsok[szerkesztés]

Abban az esetben, ha minden szó egy kötőjellel van elválasztva aláhúzás helyett, kebab-case vagy lisp-case néven is ismerik, a nagy kezdőbetűvel kezdődő szavak esetén a variánst hívják Train-Casenek is, és a kisbetűvel kezdődő variánst pedig spinal-case-nek.[2][3] Az üvöltő snake case hasonló a snake_case-hez, de itt a betűk végig nagybetűvel vannak írva például: THIS_IS_AN_EXAMPLE.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a snake case című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]