Slizer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Slizer, vagy amerikai nevén Throwbots egy, a LEGO cég által forgalmazott játéksorozat volt. A LEGO Technic széria ezen ága 1999-től 2000-ig tartott, ezt követően a RoboRiders és a sokkal sikeresebb Bionicle váltotta fel. A különféle témák és természeti elemek jellegzetességeit magukon viselő robot karakterek nemcsak a játékok felépítése és árusítása szempontjából alkalmaztak merőben új ötleteket, egy eredeti háttértörténetük is volt. A cég ezzel felismerte, hogy mekkora üzleti lehetőségek rejlenek abban, ha történeteket ír a termékei köré.

A játékok[szerkesztés]

A figurák egyik újszerű sajátossága dobozukban rejlett. Az addigi készleteket hagyományosan kartondobozokban forgalmazták, a Slizer figurákat azonban a papírcsomagolás alatt védte még egy hordozható, övre csatolható műanyag tároló is. Ezáltal a gyerekek bárhová magukkal vihették őket. Maguk a figurák rengeteg új Technic alkatrészt vezettek be, ezek közül kiemelendők a gömbcsuklós végtagok és foglalatok, amelyeket a későbbi RoboRiders, Bionicle, Ben 10 és Hero Factory szériák is alkalmaztak. Ezek révén a játékok sokkal több pózt vehettek fel, mint a korábbi, korlátolt mozgású Lego figurák.

Emellett valamennyi készlet különféle funkciókkal is bírt. A legfontosabb a dobókar: a játékokon mindig volt egy vagy két olyan hajlítható kar, amelyekkel a készletekhez mellékelt korongokat ki lehetett lőni. A korongok maguk gyűjthetők voltak, külön tasakokban vagy dobozokban árulták őket. A rajtuk lévő képek nemcsak a korongok erejét határozták meg, de egy érdekes történet képsorait is megjelenítették. A sorozat vége után a korongok a Lego ágak visszatérő elemei közé kerültek, például a Bionicle-ben többször is felbukkantak.

A Slizer-ek egyéb funkciókkal is rendelkeztek. Egyesek képesek voltak fogaskerekek tekergetése által le-fel nézni, míg mások a szárnyukkal vagy fegyvereikkel csapkodtak. Az egyik készletet, Millennia-t, pedig motorkerékpárrá lehetett átépíteni.

Két széria került forgalomba: az elsőbe nyolc „sima” Slizer tartozott. A második hullám, az úgynevezett „mutánsok” csak két átlagos figurát jelentetett meg, továbbá még kettő, a szokásosnál sokkal nagyobbat és összetettebbet.

Kettős történet[szerkesztés]

A játéksorozathoz a Lego kétfajta háttértörténetet talált ki. Észak-Amerikában az a változat terjedt el, mely szerint a figurák külön bolygókon éltek, amelyek mind egy-egy elemet vagy környezetet szimbolizáltak. Itt saját harcaikat vívták különféle szörnyekkel, amik fel is tűntek a csomagolásuk képein is.

Európában egy másik verzió vált ismertté, és a rajongók jelenleg is ezt tartják elfogadottnak. E szerint egyetlenegy bolygó volt, amely hét régióra oszlott. Ezek az északi sarkponton találkoztak, ahová egy aréna épült. Később a Lego is ezt fogadta el hivatalos történetként.

A régiók a következők voltak: dzsungel, vulkanikus zóna, tenger, jégmező, sivatag, szennyezett város, viharos terület. Mindegyiket egy Slizer lakta. Az egykori weboldaluk szerint az ott élő szörnyekkel, és időnként egymással harcoltak.[1]

A rajongók közt elterjedt az a nézet, hogy volt egy gonosz és jóságos oldal, mégpedig a következők:
A jókhoz tartozott: Torch, Scuba, Ski és Turbo.
A gonoszok: Jet, a vezér, Electro, Granite és Amazon.
Ennek az elképzelésnek az alapja, hogy négy-négy figurát össze lehetett építeni óriás harcosokká, amik egy képregény szerint egymás ellenségei voltak.[2]

A történet fordulópontját egy meteoritbecsapódás okozta, amely a Slizer bolygó arénájába ütközött, s a bolygó felét elpusztította.[3] A Lego katalógusok ennek az eseménynek a december 31. dátumot adták. Azonban ettől kezdve a történet újból széthasad, ugyanis a Lego cég sosem magyarázta meg, hogy az új szereplők honnan tűntek fel. A korongokon lévő ábrák egymást kizáró eseményeket mutatnak. Az egyik lehetséges változat az, hogy az új karakterek vagy a meteoriton érkeztek, vagy a becsapódás során aktiválódtak. A másik elmélet szerint a meteorit a korábbi szereplők egy részét elpusztította, néhányukat pedig átalakította. Az egyik készlet, Blaster két részre osztott arcvédő lemeze ez utóbbit teszi valószínűvé, ugyanis azt a látszatot kelti, hogy ő nem más, mint Jet és Amazon egybeolvadásának eredménye. Sajnos az egyik korongján látható kép ezt egyben megcáfolni látszik.

Annyi bizonyos, hogy egy harc tört ki a Slizer-ek közt. A Lego a Millennia nevű szereplőt Blaster-rel állította szembe (ez volt a „Battle of the Big Bots” vagy „Battle of the Century”). A történet azonban véget ért, amikor kettejük összecsapására került sor. A cég ekkor már a RoboRiders játéksorozatot tervezgette, így nem volt idejük konklúziót adni a Slizer-ek meséjének. A rajongók megbotránkoztak ezen, s kénytelenek voltak saját befejezéseket kitalálni.

A katalógusok utolsó Slizer-ekre vonatkozó sorai szerint a sorozat végleg befejeződött, de valamikor még „felcsendülhet a dobókorongok zaja”. A Lego mindezidáig nem mutatta jelét, hogy vissza akarna térni a Slizer témára, ellenben a korongokat legalább kétszer újra felhasználta Bionicle sorozatában.

Korongok[szerkesztés]

Valamennyi alap-Slizer hét, színes koronggal rendelkezett, a Lego az ezekre festett ábrákkal próbált betekintést nyújtani a történetükbe, támpontot adni a gyerekeknek arról, melyik milyen képességekkel bír, mikkel küzd meg. A korongok bal oldalára nyolc „lámpát” rajzoltak, és az határozta meg az erejüket, hogy ezek közül hány világított. Maguk az ábrák egy szisztémát követtek, és a következő helyzetekben mutatták be az egyes figurákat:

  • két lámpa: a Slizer szimbólumát ismerteti, amely az elemével áll kapcsolatban (például Amazon-nak egy levél, Turbo-nak egy város sziluettje)
  • három lámpa: a Slizer korongot lő
  • négy lámpa: a Slizer a tartályában utazik
  • öt lámpa: a Slizer a különleges képességét szemlélteti
  • hat lámpa: a Slizer egy ellenséggel, szörnnyel harcol
  • hét lámpa: valamilyen tárgy vagy erőforrás, amit a Slizer-nek meg kell szereznie

A kivételt Jet korongjai jelentik:

  • öt lámpa: Jet lelő egy másik Slizer-t
  • hat lámpa: Jet egy korongot tart fel, fénylő aura veszi körül
  • nyolc lámpa: a bolygó arénájából fénysugár tör elő, a kép karimája arany színű. Az egyetlen nyolcas szintű korong az első szériából.

A második szériát jelentő „mutáns” Slizer-ekhez összesen mindössze hét korongot adtak ki. Ezek a következő eseményeket mesélik el:

  • két lámpa: egy meteorit tart a Slizer bolygó felé. A korong a sötétben világít.
  • három lámpa: Spark egy lángoló szakadék fölött áll. A korong a sötétben világít.
  • négy lámpa: a meteorit becsapódik. A korong a sötétben világít.
  • öt lámpa: egy Flare raj repül egy vulkanikus terület fölött. A korong a sötétben világít.
  • hat lámpa: Blaster, Flare és egy hibásan megrajzolt Spark egy hegyen állnak, energiával körülvéve. A korong fekete.
  • hét lámpa: egy csapat Blaster rohan előre. A korong sárga.
  • nyolc lámpa: Millennia motoron ülve korongot vet. A korong arany színű.

Mint látható, a korongok képei több esetben is ellentmondanak annak, amit más történeti források sejtetnek. Kiemelendő, hogy az egyik kép egyszerre több Blaster-t ábrázol, holott elvileg csak egy ilyen lény létezik. Azt azonban a Lego sosem tisztázta, hogy az egyes Slizer-ek mind egyedülálló karakterek, vagy több egyforma létezik.

Karakterek[szerkesztés]

Első hullám
Készletszám Amerikai név Európai név Jellemzők
8500 Torch Fire tűz elemű, piros-fekete színű
8501 Ski Ice jég elemű, fehér-kék színű
8502 Turbo City a város közegben él, autószerű, zöld-fekete
8503 Scuba Sub víz elemű, kék-sárga
8504 Jet Judge az arénában él, repülőgépszerű, sárga-fekete
8505 Amazon Jungle a dzsungel lakója, zöld
8506 Granite Rock kőzet elemű, négylábú, barna-szürke
8507 Electro Energy energia elemű, rovarszerű, lila-fekete
Második hullám
Készletszám Amerikai név Európai név Jellemzők
8520 Millennia Millennium óriás Slizer, motorrá alakul, fekete-vörös-arany
8521 Flare Flare madárszerű, narancs-fekete Slizer
8522 Spark Spark lila-fekete, egyesek szerint Electro átalakulva
8523 Blaster Blaster óriás Slizer, egyesek szerint Jet és Amazon egyesülése, sárga-fekete

Kiegészítők[szerkesztés]

1601Slizer disks, egyetlen korongot tartalmazó csomag

8508Supplementary disks, öt korong egy dobozban

Összeépítések[szerkesztés]

Óriási harcosokat, úgynevezett Super Slizer-eket vagy Throwbot Fusion-öket lehetett a készletből kirakni a mellékelt útmutatók alapján. Ezek:

  • Ultrarex: Jet, Amazon, Granite és Electro egyesülése. Dinoszauruszra emlékeztet.
  • Robotops: Torch, Ski, Scuba és Turbo egyesülése. Humanoid óriás.
  • Dynamo: Blaster, Flare és Spark egyesülése, kétfejű óriás.
  • Hiker Mike („Hegymászó Mike”): Ski, Turbo, Granite és Electro összeépítése. Rajongói modell, amely pályázatot nyert. A történetben nem szerepelt.


Külső hivatkozások[szerkesztés]

Brickset: a Slizer készletek összefoglaló oldala a Brickset.com-on. Adatbázis a készletekről, vásárlói vélemények, eBay aukciók.

LEGO Set Database: a Lugnet.com Slizer részlege. Adatbázis, alkatrészlisták, építési útmutatók.

Peeron: a Peeron.com Slizer adatbázisa alkatrészlistákkal.

Források[szerkesztés]