Sió-csatorna kerékpárút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Sió-csatorna kerékpárút egy kerékpárút Siófok és Siójut között Somogy vármegyében, mely a Sió jobb partja mentén húzódik, a kerékpárút ezáltal a Balatoni kerékpárút kiegészítőszakasza. Az említett településeken kívül Balatonszabadi és Ádánd is megközelíthető a kerékpárúton. Hossza: 12 km. A kerékpárút a megyehatárnál egyelőre folytatás nélkül ér véget.

Ismertetés[szerkesztés]

A kerékpárutat 2006 augusztus 18-án adták át. Az út költsége 140 millió forint volt, melynek kilencven százalékát az Európai Unió állta az Orpheusz-program keretében. 2010 tavaszán Siófoknál mintegy 150 méteren beomlott a kerékpárút egy része, mert az akkori viharok átnedvesítették a Sió-csatorna partját, aminek következtében az megcsúszott, ezért átmenetileg ezt a szakaszát elzárták a kerékpáros és gyalogos forgalom elől.

Nyomvonal[szerkesztés]

A kerékpárút Siófokról kiindulva a Sió-csatorna partja mentén ér el a Siójutot és Balatonszabadit összekötő úthoz, mely egy híddal keresztezi a Siót, itt tud a kerékpáros az útra felhajtva az említett települések felé továbbkerékpározni. A kerékpárút mintegy 3 km hosszan tovább követi még a Sió medrét, majd egyszer csak véget ér, ahol már a szomszédos Fejér vármegye területe kezdődik, így a kerékpárút gyakorlatilag befejezetlen.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A kerékpárút vége. [2010. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 22.)

Források[szerkesztés]