Shawn Lane

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shawn Lane
Életrajzi adatok
Született1963. március 21.
Memphis, Tennessee, USA
Elhunyt2003. szeptember 26. (40 évesen)
Memphis
Pályafutás
Műfajokinstrumentális rock, világzene, fúziós jazz
Aktív évek19772003
EgyüttesBlack Oak Arkansas, The Willys, Jonas Hellborg
Hangszergitár, zongora
Tevékenység
KiadókWarner Bros.

Shawn Lane weboldala
SablonWikidataSegítség

Shawn Lane (Memphis, Tennessee, 1963. március 21. – Memphis, 2003. szeptember 26.) amerikai gitáros, zongorista, dalszerző és producer. 1992-ben jelent meg első szólólemeze, melyet több is követett. Dolgozott Jonas Hellborg oldalán is.

Pályafutása[szerkesztés]

Csodagyerekként négyévesen kezdett csellózni és zongorázni. Nyolcévesen fedezte fel magának a gitárt. Tízévesen már saját zenekara volt. Lane otthonában folytak a próbák, így amikor az együttes többi tagja nála hagyta hangszerét, Lane azokon is megtanult játszani. Karrierje 15 évesen indult be amikor a Black Oak Arkansas nevű southern rock banda gitárosa lett. A Black Oak Arkansas keretein belül nem készített lemezt, de a rögzített képanyag alapján már ekkor átlagon felüli képességekkel rendelkezett. 1982-től visszavonult, hogy a zongorára koncentrálva zeneelméletet és komponálást tanuljon. Ezután feldolgozásokat játszó klubcsapatokban játszott, mielőtt megalakította volna Willys nevű együttesét. A Willys a memphisi Peabody Hotel állandó zenekara lett. Sok turnéján itt megszálló zenész látta Lane játékát, és híre szájról szájra terjedt. Nemsokára sessionzenész lett, aminek hatására lemezszerződéshez jutott. 1992-ben jelent meg első szólólemeze Powers of Ten címmel, ahol minden dalt ő írt, ő volt a producer és minden hangszert egymaga játszott fel. Az album boltokba kerülése után a Guitar Player magazin a legígéretesebb tehetségként emlegette, a Keyboard magazinban pedig második helyezést ért el a legjobb billentyűs kategóriában, ám az elismerések ellenére sem tudott kitörni az "underground gitárhős" kategóriából. 1994-ben állt össze Jonas Hellborggal a szintén világzenei és fúziós stílusokban kalandozó svéd basszusgitárossal, akivel nyolc CD-t adtak ki. További szólólemezei is napvilágot láttak: The Tritone Fascination, Powers of Ten Live. 2001-től egészségügyi problémákkal küszködött, majd 2003. szeptember 26-án egy műtétet követően elhunyt.

Stílus[szerkesztés]

Bár több hangszeren kiismeri magát, főleg gitárjátéka révén hagyott maradandó nyomokat maga után a gitárzene kedvelői közt. Stílusában játszi könnyedséggel keveredik a rock a jazz és a világzene. Stílusára jellemző a határozott dallamérzék, a fejlett improvizációs készség valamint a villámgyors futamok. Zeneelméleti jártassága kompozícióiban is visszatükröződik, melyek bonyolultságuk ellenére is könnyen megjegyezhető dallamokkal bírnak.

Felszerelés[szerkesztés]

Gitárok: Vigier Excalibur Supra, Vigier Excalibur Surfreter fretless gitár Erősítő: Peavy Trans Tube FEX előfok Pedálok: Line6 DL4 Delay Modeller

Diszkográfia[szerkesztés]

Szóló:

  • 1992 West Side Boogie (Promo)
  • 1992 Powers of Ten
  • 1999 The Tri-Tone Fascination
  • 2001 Powers of Ten: Live!

Michael Shrieve:

  • 1996 Two Doors

Jonas Hellborggal

  • 1995 Abstract Logic
  • 1996 Temporal Analogues of Paradise
  • 1997 Time Is the Enemy
  • 1999 Zenhouse
  • 2000 Good People in Times of Evil
  • 2002 Personae
  • 2003 Icon

Carl Kinggel: "How To Sell The Whole F#@!ing Universe To Everybody... Once And For All!" 2005

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]