Ugrás a tartalomhoz

Sencsou (űrhajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sencsou
Általános adatok
Ország Kína
ŰrügynökségKínai Nemzeti Űrügynökség Kínai Nemzeti Űrügynökség
RendeltetésSzemélyszállító űrhajó
Űrhajósok1-3 fő
Műszaki adatok
HordozórakétaCZ–2F
Hossz7,70 m
Átmérő2,80 m
Fesztáv19,4 m
Össztömeg7,6 t

A Sencsou kínai űrhajó, amelyet a kínai Sencsou-programban használnak. Hosszú Menetelés hordozórakétákkal indítják a Góbi-sivatagban lévő Jiuquan Űrközpontból. Felépítésében a korai szovjet Szojuz típusokra emlékeztet.

Történet[szerkesztés]

A kínai emberes űrprogram az 1960-as évekig nyúlik vissza, amely egy személyzet nélküli repülésig jutott 1970-ben. Ezt a programot később pénzügyi nehézségek miatt törölték. Az e990-es évek elején a programot 921 program néven újraindították. Az első verziójú űrhajó a Szojuz űrhajók felépítését vette alapul. A technológia átadásáról Kína és oroszország 1995-ben írt alá megállapodást. Az első személyzet nélküli repülést 1999. november. 12-én hajtották végre.

Egységek[szerkesztés]

A Sencsou három egységből áll:

  • műszaki egység a főhajtóművel
  • parancsnoki-visszatérő modul, amely túlnyomásos és hővédelemmel van ellátva
  • orbitális fülke, szintén hermetikus, de visszatérésre alkalmatlan. Az orbitális fülke végére szerelhető dokkolószerkezet vagy űrsétaajtó.

A Szojuzzal való összehasonlítás[szerkesztés]

Az alapvető felépítése a két rendszernek azonos, azonban a Sencsou hozzávetőleg 10%-al nagyobb és nehezebb. Az orbitális egysége nagyobb és henger alakú, míg a Szojuz gömb alakú egységet használ. A plusz hely lehetővé teszi, hogy vízre szállás esetére mentőcsónakot is rendszeresítsenek, míg a Szojuz rendszerben a szkafanderek látják el a mentőegység feladatát. A parancsnoki kabin elrendezése kis mértékben eltér.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Shenzhou program
A Wikimédia Commons tartalmaz Sencsou (űrhajó) témájú médiaállományokat.

Magyar oldalak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]