Scourmont apátság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scourmont apátság
Scourmont apátság
Scourmont apátság
Vallás katolicizmus
Egyházmegye Tournai-i egyházmegye
Építése 1923. március 10.
Település Chimay
Elhelyezkedése
Scourmont apátság (Belgium)
Scourmont apátság
Scourmont apátság
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 49° 58′ 56″, k. h. 4° 20′ 10″Koordináták: é. sz. 49° 58′ 56″, k. h. 4° 20′ 10″
A Scourmont apátság weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Scourmont apátság témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Scourmont apátság (franciául: Abbaye Notre-Dame de Scourmont) a trappista rend egyik rendháza, amely a belgiumi Hainaut tartományban fekvő Scourmont fennsíkon található, Forges település közelében, amely viszont közigazgatásilag Chimay város része.

Az apátságban található a világhírű Chimay trappista sört előállító sörfőzde, de a szerzetesek emellett sajtkészítéssel is foglalkoznak.

Története[szerkesztés]

Chimay közelében számos kolostort és apátságot alapítottak, a legelső közösség a 9. században ide települő bencés szerzetesek voltak (Abbaye de Ste. Monégonde de Chimay). Ez a közösség már megszűnt, de az általuk épített Szent Péter és Pál templom ma is áll.

1844-ben Jean-Baptist Jourdain, Virelles papja vetette fel, hogy a Scourmont fennsík ideális hely lenne egy szerzetesi közösség megalakításához. Mivel a korábbi kísérletek sikertelenek voltak, Jourdain segítséget kért II. Józseftől, Chimay hercegétől, aki egyidejűleg Westmalle és Westvleteren apátja is volt. 1850. július 25-én alapították meg a jelenlegi apátság elődjét az akkor kihalt és műveletlen fennsíkon a Westvleteren apátságból érkező szerzetesek.

A trappista hagyományok szerint a közösség önellátásra rendezkedett be, ezért a környező földeket művelés alá vonták, illetve létrehoztak egy tejgazdaságot, sajtgyárat és sörfőzdét. 1871. július 25-én IX. Piusz pápa önálló apátság rangjára emelte ezt a közösséget. Ettől fogva Scourmont önállóan működött, illetve más közösségeket is alapítottak innen Wales és Belga-Kongó területén.

1919-ben a trappista rendhez tartozó apácák alapítottak egy zárdát (Abbaye de Notre-Dame de la Paix de Chimay) a városban az apátság védnöksége alatt.

Chimay termékei[szerkesztés]

A négyféle Chimay sör. A jobb oldali "Dorée" típus kereskedelmi forgalomban nem kapható, csak a szerzeteseknek főzik.

A város, illetve az apátság leghíresebb termékei a szerzetesek által készített sör és a sajt, amelyet a "Chimay" márkanév alatt forgalmaznak.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • J. Van Remoortere: Ippa's Abdijengids voor Belgie, Lannoo, 1990, pp. 188–191

Külső hivatkozások[szerkesztés]