Schulschiff Deutschland (hajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cap San Diego
Pályafutása
Építő Tecklenborg Werft (Geestemünde)
Vízre bocsátás 1927. június 14.
Első útja: (Bremerhaven - Keleti-tenger)
Általános jellemzők
Raktér 1257 BRT
Hosszúság 86,2 m
Szélesség 19,9 m
Fővitorla magassága 53,1 m
Merülés 5,18 m
Vitorlafelület 1950 m²
Legénység 24 fő

A Schulschiff Deutschland (magyarul: Németország iskolahajó) egy háromárbócos vitorláshajó, amelyet a kereskedelmi hajók legénységének kiképzésére használtak. Az utolsó német nagyvitorlás a Brémai kikötőben, Vegesack városrészben a Lesum és a Weser folyók találkozásánál vesztegel.

A hajót Deutschland néven kezdték építeni. A vele egy időben épített csatahajó is a Deutschland nevet kapta, ezért a vitorlás nevébe felvették a hajó funkcióját is megjelölő Schulschiff (iskolahajó) kifejezést is.

Története[szerkesztés]

A Deutscher Schulschiff-Verein (Német Iskolahajó Egyesület) 1927-ben adott megbízást a vitorlás megépítésére a gesstemündei Tecklenborg hajógyárnak. A Schulschiff Deutschland egy négy hajóból álló sorozat utolsó darabjaként hagyta el az építődokkot. 1927 és 1933 között nyaranta a kereskedelmi hajók legénységének kiképzőútjait járta az Északi- és a Balti-tengeren. A téli időszakokban Afrika és Dél-Amerika partjait rótta. 1927 és 1939 között 12-szer indult az óceánon túlra, és 17-szer a Balti-tengerre. Hazatérvén Elsfleth városkában, a Hunte folyó torkolatában kötötték ki.

A második világháború idején a hajó csak a Balti-tenger vizein vitorlázott. A háború végén egy ideig kórházhajóként használták. 1949 és 1952 között diákszállóként működött, majd mai helyén, a Bréma északi részén fekvő Vegesack Weser-partján horgonyozták le. Ismét iskolahajóként kezdték használni. 1995-ben műemléknek nyilvánították és a közeli hajógyárban felújították. 2001 óta a Schulschiff Deutschland nem iskolahajó többé. A hajót ünnepségek, rendezvények megtartására használják. A fedélzetén található 30 kabinban szálloda üzemel.

Utoljára 2005-ben mozdult ki vegesacki kikötőhelyéről, hogy a világ vitorláshajóinak bremerhaveni találkozóján részt vegyen.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schulschiff Deutschland című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]