Sartorius úr házai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sartorius úr házai (Widowers' Houses)
Adatok
SzerzőGeorge Bernard Shaw
Műfajszíndarab
Eredeti nyelvangol
FordítóBékés István (1947), Réz Ádám

Szereplők
  • Harry Trench
  • William de Burgh Cokane
  • Mr. Sartorius
  • Lickcheese
  • Waiter
  • Porter
  • Blanche
Cselekmény helyszíneRemagen

Premier dátuma1892. december 28.
Premier helyeLondon, Royalty Theatre
A Wikimédia Commons tartalmaz Sartorius úr házai témájú médiaállományokat.

Sartorius úr házai (1892) (Widowers' Houses) George Bernard Shaw, a híres Nobel-díjas ír drámaíró első színházi darabja.

Magyarországon először a Nemzeti Színházban mutatták be a darabot Szerelmi házasság címen , Békés István fordításában, 1947. október 6.-án. A darabot Gellért Endre rendezte, Rátkai Márton (Sartorius), Bánky Zsuzsa (Blanche), Gábor Miklós (dr. Harry Trench) és Pataky Miklós (Burgh Cokane) főszereplésével.

Ezt a darabot Shaw Barátságtalan színművek című kötetében adták ki 1898-ban. A kötet címe arra utal, hogy nem a közönség szórakoztatására íródott, ahogy egy viktoriánus színműtől elvárták volna, hanem társadalmi problémákra szerette volna felhívni az emberek figyelmét. A kötetben szereplő másik két darab a Nőcsábász (The Philanderer) és a Warrenné mestersége (Mrs. Warren's Profession) volt.

Cselekményszál[szerkesztés]

A három felvonás közül az elsőben egy Harry Trench nevű fiatal orvos és barátja William Cokane a Rajna menti Remagenben nyaral. Megtudjuk, hogy Trench szerelmes Blanche-ba, az üzletember Sartorius úr lányába, akit el is jegyez. A második jelenet úgy kezdődik, hogy Sartorius beszél Lickcheese úrral, akit ő pénzbeszedőként alkalmaz. Trench és Cokane is megérkeznek és Trench észreveszi, hogy Sartorius abból szerzi a pénzét, hogy szegény embereknek ad ki nyomorúságos állapotban lévő házakat. Ezt visszataszítónak találja és figyelmezteti Blanche-ot, hogy próbáljon megélni saját keresetéből nem pedig az apjáéból. Veszekednek és bár Sartorius meggyőzi Trenchet, hogy végsősoron az ő pénze legalább olyan „mocskos” bevételi forrásból származik, Blanche engesztelhetetlen. A harmadik felvonásban Trench, Cokane és Lickcheese vissza megy Sartorius házába, hogy megvitassa az üzleti vállalkozást valamint Trench és Blanche végül kibékülnek.

Lásd még[szerkesztés]