Sarah Stevenson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sarah Stevenson
Született 1983. március 30. (40 éves)
Doncaster
Állampolgársága brit
Foglalkozása taekwondózó
Iskolái
 • University of Massachusetts Amherst
 • Don Valley Academy
 • Loughborough College
Kitüntetései Member of the Order of the British Empire

SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
Női taekwondo
Olimpiai játékok
bronz
2008 Peking
+67 kg
Taekwondo Világbajnokság
ezüst
2005 Madrid
Középsúly
arany
2001 Csedzsu-sziget
Középsúly

Sarah Stevenson (Doncaster, 1983. március 30. –) brit taekwondo versenyző. Angliában Doncaster mellett Bentleyben lakik.

Stevenson első olimpiáján 2000-ben a negyedik helyen végzett. A következő olimpiai szereplésén 2008-ban Pekingben egy bírói tévedés miatt meg kellett fordítani az utolsó mérkőzésének a végeredményét, így ezen az olimpián bronzérmet szerzett. Ez volt ebben a sportágan az első brit olimpiai érem. Az olimpiai selejtezőn eltört keze ellenére is ezüstérmes lett.

Fiatalkora[szerkesztés]

A Doncaster északi részén, Scawthorpe-ban található Don Valley Középiskolában tanult.

Karrierje[szerkesztés]

Stevenson karrierje elején 1998-ban junior, majd ezt követően 2001-ben felnőttek világbajnokságát nyerte meg. Kicsivel maradt e arról, hogy 2000-ben olimpiai érmet nyerjen. A bronzmérkőzésért vívott csatában a 67 kg-osok között szoros versenyben veszített. A nehezebb súlycsoportban, a +67 kilogrammosok között 2004-ben nem jutott túl a selejtezőkön. Versenyeire a manchesteri Sportcityben készül fel, s a doncasteri Allstars Taekwondo Academy tagja.

2008. évi olimpia[szerkesztés]

A bírák elkövettek egy olyan hibát, melynek következtében Stevenson a pekingi olimpián majdnem a negyeddöntőben esett ki. Ezt a mérkőzését a kínai Chen Zhonggal, az aranyérem egyik esélyesével játszotta. A mérkőzés utolsó körében nem adott meg két pontot, a fejre mért ütésért, amivel a mérkőzés vége előtt 10 másodperccel egy ponttal vezetett volna. A mérkőzést követően a briot csapat hivatalos képviselői azonnal kérvényt nyújtottak be, s a videófelvételek megtekintése után a bíró módosította az eredményt, s így Stevenson jutott az elődöntőbe. Itt a mexikói Maria del Rosario Espinoza volt az ellenfele, azonban őt már az igen vcsekély felkészülési idő miatt már nem tudta legyőzni.[1] Ezt a mérkőzést 4-1 arányban elvesztette, A mérkőzés alatt kifordult a bokája. A következő összecsapáson már a bronzéremért küzdött, ahol az egyiptomi Noha Abd Rabót győzte le, s így megszerezte az első brit olimpiai bronzérémét taekwondóban.

A negyeddöntő eredményének megváltoztatásakor a verseny igazgatója a következőket mondta:

"A verseny felügyelőtanácsa alaposan megvizsgálta az ügyet, elemezte azokat a videófelvételeket, melyek minden játékvezetőnem rendelkezésére álltak. A Taekwondo Világszervezet versenyszabályzatának hivatkozott 64. § (2) bekezdése értelmében ezt az eredményt meg kell változtatnunk, s ennek eredményeképpen a brit versenyzőt kell győztesnek kihirdetnünk. Nagyon sajnáljuk Kína szurkolóit, de az igazság a legfontosabb. Köszönjük megértésüket.

Karrierjének főbb eredményei[szerkesztés]

 • 2008. évi nyári olimpiai játékok: Bronzérem
 • 2006. évi nemzetközösségi taekwondo bajnokság: Aranyérem [2]
 • 2005. évi taekwondo világbajnokság: Ezüstérem
 • 2005. évi Európa-bajnokság: Aranyérem
 • 2004. évi Európa-bajnokság: Aranyérem
 • 2004. évi nyári olimpiai játékok: 15.
 • 2001. évi taekwondo világbajnokság: Aranyérem
 • 2000. évi nyári olimpiai játékok: 4.
 • 1999. évi Európa-bajnokság: Aranyérem

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Olympics: Stevenson wins bronze after day of high controversy. The Guardian, 2008. augusztus 23. (Hozzáférés: 2008. augusztus 23.)
 2. 2006 Commonwealth Taekwondo Championships Results. Full Contact Taekwondo. [2011. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 23.)

További információk[szerkesztés]