Sao-ping ko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sao-ping ko
SzerzőLiu Csi (劉基) (1311–1375)
OrszágMing-kori Kína
Nyelvklasszikus kínai nyelv
Témapróféciák
Műfajjóskönyv
Kiadás
Kiadás dátuma14. század
A Wikimédia Commons tartalmaz Sao-ping ko témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Átírási segédlet
Sao-ping ko
Kínai átírás
Hagyományos kínai燒餅歌
Egyszerűsített kínai烧饼歌
Mandarin pinjinShāobǐng gē
Wade–GilesShao1-ping3 ko1

A Sao-ping ko a Ming-dinasztia idejéből, a 14. századból származó kínai jóskönyv, amelynek szerzője Liu Csi (劉基) (1311–1375). Művét állítólag a dinasztia alapítójának Hung-vu (洪武) császárnak (1328–1398) mutatta be és ajánlotta fel.

Tartalma[szerkesztés]

A mű egy, a Ming-dinasztia első császára és a hadvezére Liu Csi között lezajlott beszélgetést rögzít, amelyben a kínai Nostradamusként is emlegetett kimagasló tehetségű hadvezér, államférfi és író olykor versekkel tűzdelve ad felvilágosítást a kínai birodalom közeli és távoli jövőjéről. A verses prófétikus mű kínai címe: Sao-ping ko, vagyis „Lepény-ének”, amely arra vezethető vissza, hogy a mű bevezetője szerint az uralkodó éppen lepényt falatozott, amikor Liu Csi audienciára érkezett hozzá, és beszélgetésbe elegyedtek.

A homályos értelmű szöveg tág teret enged az értelmezésnek. Tanulmányozása igen népszerű az okkultizmus iránt érdeklődőknek. Széles körben elterjed, népszerű vélekedés szerint a 14. századi mű a következő kínai történelmi eseményeket jelzi előre:

Az állítólag az 1911-es forradalomra vonatkozó próféciák a leghomályosabbak. Ez vezetett néhány kutatót arra a következtetésre, hogy mű valójában egy legújabb kori hamisítvány, amely abból a célból íródhatott, hogy megnyugtassák a japán invázió miatt nyugtalan népet, és a kommunizmus felemelkedésének próféciájával reményt nyújtsanak neki.

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Windridge 1999: Windridge, Charles. Tong Sing The Chinese Book of Wisdom. Kyle Cathie Limited. 1999. ISBN 0-7607-4535-8.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A kínai Wikiforrásban további forrásszövegek találhatók Sao-ping ko témában.