San Gregorio Armeno

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vilagorokseg logo ff tif.png  A Nápoly történelmi központja
világörökségi helyszín része
San Gregorio Armeno
San Biagio Maggiore
Santa Patrizia
Chiesa di San Gregorio Armeno.jpg
Vallás kereszténység
Felekezet római katolikus
Egyházmegye Nápolyi főegyházmegye
Névadója Világosító Szent Gergely
Építési adatok
Építése 16. század
Stílus barokk
Elérhetőség
Település Nápoly
Cím Via San Gregorio Armeno
Elhelyezkedése
San Gregorio ArmenoSan Biagio MaggioreSanta Patrizia (Nápoly)
San Gregorio ArmenoSan Biagio MaggioreSanta Patrizia
San Gregorio Armeno
San Biagio Maggiore
Santa Patrizia
Pozíció Nápoly térképén
é. sz. 40° 51′ 01″, k. h. 14° 15′ 27″Koordináták: é. sz. 40° 51′ 01″, k. h. 14° 15′ 27″
Commons

A San Gregorio Armeno az egyik legjelentősebb barokk nápolyi templom. Az azonos nevű utca mentén áll, amelyet számos, hagyományos bethelemes figurákat készítő műhely szegélyez.

Története[szerkesztés]

A 8. században a görögországi ikonrombolások után számos szerzetesrend elhagyta a Bizánci Birodalmat. Így került Nápolyba az a csoport apáca, amely Világosító Szent György, örmény püspök ereklyéit menekítette. A régi kolostort a római kori Ceres templomának romjai helyén építették. A normann fennhatóság alatt a kolostort egyesítették a Salvatore e San Pantaleone-kolostorral és a bencések kezébe került. 1864-ben itt helyezték el Szent Patrizia ereklyéit. Gyakran emlegetik San Biagio Maggiore néven is, ez viszont tévedés, hiszen a tényleges San Biagio-templom néhány épületnyire fekszik tőle, az utca végében.

Leírása[szerkesztés]

A templom építése 1574-ben kezdődött és öt évig tartott. A homlokzatát három árkád díszíti. A belseje egyhajós, öt oldalkápolnával. A belső díszítések – kivéve az öt kápolnát – Luca Giordano alkotásai (1679). Az oltár Bernardino Lama alkotása. A templom belsejében látható a Szent Lépcső (Scala Santa), amelyet az apácák használtak bűnbánati szertartásuk során.

A fő látnivaló az 1580-ban épült kolostor. Belső udvarán egy márványkút található, delfin és más tengeri állatok szobraival, illetve Matteo Bottiglieri Krisztus szobrával díszítve.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]