Samuel Thornton Durrance

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Samuel Thornton Durrance dr. (Tallahassee, Florida, 1943. szeptember 17.–) amerikai tudós, űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1974-ben a California State University keretében astro-geofizikából doktorált. 1980-ban az University of Colorado keretében megvédte doktori diplomáját (Ph.D.). A Johns Hopkins Egyetemen (Baltimore) vezető kutatója. Az ASTRO-program keretében átfogóan részt vett a megvalósításban (fejlesztés, optikai- és mechanikai tervezés, kivitelezés, integráció).

1984. június 20-tól a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Egy éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Tudományos érdeklődési körébe tartozik a naprendszer eredete és fejlődése, a bolygók keresése más csillagok körül, bolygó csillagászat, nukleáris fizika, adaptív optika, űrhajós műveleteket és az élet eredetének vizsgálata. Kiképzett űrhajósként tagja volt az STS–35 támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatának. Kettő űrszolgálata alatt összesen 25 napot, 14 órát és 13 percet (614 óra) töltött a világűrben. 1995. március 18-án köszönt el az űrhajósoktól. A Tudományos és Technológiai Faisat igazgatója. 2000-től a floridai Űrkutatási Intézet (KSC) igazgatója.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • STS–61–E űrrepülés kijelölt rakomány felelőse (ASTRO specialista). A Challenger-katasztrófát követően törölték a tervezett csillagászati ASTRO–1 programot.
  • STS–35, a Columbia űrrepülőgép 10. repülésének rakomány felelőse (ASTRO specialista). Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. Első űrszolgálata alatt összesen 8 napot, 23 órát, 05 percet és 8 másodpercet töltött a világűrben. 6 000 658 kilométert (3 728 636 mérföldet) repült, 144 alkalommal kerülte meg a Földet.
  • STS–67, a Endeavour űrrepülőgép 8. repülésének rakomány felelőse (ASTRO specialista). Az ASTRO–2 csillagászati űreszköz kutatási programjának segítése. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. Második űrszolgálata alatt összesen 16 napot, 15 órát és 8 percet (399 óra) töltött a világűrben. 11 100 000 kilométert (6 900 000 mérföldet) repült, 262 kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]