Samuel Johnson (kritikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Samuel Johnson
Élete
Született1709. szeptember 18.
Lichfield, Staffordshire
Elhunyt1784. december 13. (75 évesen)
London
SírhelyWestminsteri apátság
SzüleiSarah Ford
Michael Johnson
HázastársaElizabeth Porter (1736. július 9. – )
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers
Samuel Johnson aláírása
Samuel Johnson aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Samuel Johnson témájú médiaállományokat.

Samuel Johnson (Lichfield, Staffordshire, 1709. szeptember 18.London, 1784. december 13.) angol tudós, költő, irodalomkritikus, lexikográfus.

Élete[szerkesztés]

Ifjúsága küzdelmek és nélkülözések közt folyt le, kényszerülve volt tanítói állást vállalni egy vidéki magán nevelőintézetben. Zabolátlan természete azonban nem engedte, hogy sokáig megmaradjon ebben az állásban; hivataláról lemondott és az irodalomnak szentelte magát. Eleinte hírlapírással kereste kenyerét.

1755-ben kiadta főművét a Dictionary of the English language-t, amely három év alatt hat kiadást ért meg és még a 19. század végén is egyike volt a legjobb angol lexikográfiai munkáknak. A későbbi években szerkesztője volt két folyóiratnak, a The Rambler-nek (1750-1752) és a The Idler-nek (1758-60). Szakadatlan és nagyhatású tevékenységével végül elérte, hogy 1762-től kezdve évi 300 font nyugdíjat kapott a kormánytól.

Shakespeare műveit kiadva (1765) kiragadta a nagy brit költőt a feledésből és reá irányította a közfigyelmet. Legismertebb műve a The lives of the most eminent English poets (1779-1781). Szépirodalmi művei közül említésre méltó a History of Rasselas, prince of Abyssinia című tanregénye. Nem utolsó érdeme Johnsonnak, hogy ő volt az, aki Oliver Goldsmith-t, a Wakefieldi pap szerzőjét felfedezte.

Johnson életrajzát legrészletesebben hű csodálója, James Boswell írta meg (London, 1791).

Magyarul[szerkesztés]

  • Rasselas, Abyssinia herczegének története; ford. Sikó Ernő; szerzői, Tiszavárkony, 1893
  • Kicsi Ricsi, a kritikus; A padlásszoba előnyei; ford. Abody Béla; in: Hagyomány és egyéniség. Az angol esszé klasszikusai; vál. Európa Könyvkiadó munkaközössége, közrem. Ruttkay Kálmán, Ungvári Tamás, utószó Abody Béla, jegyz. Abádi Nagy Zoltán; Európa, Bp., 1967

Források[szerkesztés]