Oliver Goldsmith

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oliver Goldsmith
Oliver Goldsmith (Joshua Reynolds festménye)
Oliver Goldsmith (Joshua Reynolds festménye)
Született
1728. november 10.
Elhunyt
1774. április 4. (45 évesen)
London
Foglalkozása orvos
író
költő
Iskolái Edinburgh-i Egyetem
Trinity College
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Oliver Goldsmith témájú médiaállományokat.

Oliver Goldsmith (1728 vagy 1730. november 10.1774. április 4.) angol-ír költő, író és orvos volt, ismert "A wakefieldi lelkész" (The Vicar of Wakefield) című családregényéről (1766), az "Elhagyatott falu" (The Deserted Village) (1770) című pásztorénekéről, melyet elhunyt testvére emlékére írt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vagy az ír Ballymahon városa melletti farmon született, ahol édesapja a Forgney-i egyházközség anglikán káplánja volt, vagy pedig az anyai nagyszülők Smith Hill-i házában, ahol nagyapja az Elphin egyházmegyei iskola tanító papja volt. Két éves korában családja a Lissoy-i plébániába költözött, és egészen édesapja 1747-es haláláig ott is lakott.

Goldsmith 1749-ben szerezte bölcsész diplomáját a dublini Szentháromság főiskolán (Trinity College) teológiai és jogi karon. Nevét ma is viseli a főiskola egyik előadója. Később medikus hallgató volt az Edinburgh-i Egyetemen (University of Edinburgh) és a Leideni Egyetemen (University of Leiden), majd Európában utazgatott és élt egyik napról a másikra. 1755 és 1757 között az olasz Padovai Egyetemen is tanult.

Samuel Johnson - Szótár szerkesztő James Boswell - Életrajzíró Joshua Reynolds - Vendéglátó David Garrick - színész Edmund Burke - államférfi Klub Charles Burney - zenetörténész Thomas Warton - nemzet költője Oliver Goldsmith - író Joshua Reynolds ismeretlen festmény ismeretlen portré inas A kinagyításhoz használd a gombot vagy hiperlinket
Sir Joshua Reynolds irodalmi összejövetele - 1781. A képen Reynolds barátai láthatók - akik közül sokan az úgynevezett A Klub ("The Club") tagjai voltak - több információért mutass a nyíllal a képre.

Londonban telepedett le, ahol gyógyszerészasszisztensként dolgozott. Állandó adósságai és a szerencsejátékkal való problémái miatt rengeteget írt londoni kiadóknak zugíróként. Néhány komolyabb munkájával azonban kiérdemelte az író és kritikus Samuel Johnson barátságát, aki szintén a bizonyos "Klub" alapító tagja lett. Remek művei és kicsapongó életvitele miatt kapta a sokat idézett "idióta művész" elnevezést Horace Walpoletól. Ezidőtájt a "James Willington" írói álnevet használta (egy volt iskolatársáét még a Szentháromság Főiskolából).

Goldsmith rendkívül féltékeny ember hírében állt. Szeretetre méltó, de rendetlen alak volt, akinek azért nem sikerült emigrálnia Amerikába, mert lekéste a hajóját.

Londonban 45 éves korában meghalt, az "érzékenység" irányzatának kiemelkedő képviselője, részben azért mert vesebetegségét félre diagnosztizálta.

Érdekesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Londonban létezik egy általános iskola, mely Oliver Goldsmith nevét viseli.

Referenciák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Oliver Goldsmith témájú médiaállományokat.