Oliver Goldsmith

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oliver Goldsmith
Oliver Goldsmith (Joshua Reynolds festménye)
Oliver Goldsmith (Joshua Reynolds festménye)
Született 1728. november 10.[1][2]
County Roscommon
Elhunyt 1774. április 4. (45 évesen)[1][2]
London[1][3]
Foglalkozása
Iskolái
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Oliver Goldsmith témájú médiaállományokat.

Oliver Goldsmith (1728 vagy 1730. november 10.1774. április 4.) angol-ír költő, író és orvos volt, ismert "A wakefieldi lelkész" (The Vicar of Wakefield) című családregényéről (1766), az "Elhagyatott falu" (The Deserted Village) (1770) című pásztorénekéről, melyet elhunyt testvére emlékére írt.

Élete[szerkesztés]

Vagy az ír Ballymahon városa melletti farmon született, ahol édesapja a Forgney-i egyházközség anglikán káplánja volt, vagy pedig az anyai nagyszülők Smith Hill-i házában, ahol nagyapja az Elphin egyházmegyei iskola tanító papja volt. Kétéves korában családja a Lissoy-i plébániába költözött, és egészen édesapja 1747-es haláláig ott is lakott.

Goldsmith 1749-ben szerezte bölcsész diplomáját a dublini Szentháromság főiskolán (Trinity College) teológiai és jogi karon. Nevét ma is viseli a főiskola egyik előadója. Később medikus hallgató volt az Edinburgh-i Egyetemen (University of Edinburgh) és a Leideni Egyetemen (University of Leiden), majd Európában utazgatott és élt egyik napról a másikra. 1755 és 1757 között az olasz Padovai Egyetemen is tanult.

Samuel Johnson - Szótár szerkesztő James Boswell - Életrajzíró Joshua Reynolds - Vendéglátó David Garrick - színész Edmund Burke - államférfi Klub Charles Burney - zenetörténész Thomas Warton - nemzet költője Oliver Goldsmith - író Joshua Reynolds ismeretlen festmény ismeretlen portré inas A kinagyításhoz használd a gombot vagy hiperlinket
Sir Joshua Reynolds irodalmi összejövetele - 1781. A képen Reynolds barátai láthatók - akik közül sokan az úgynevezett A Klub ("The Club") tagjai voltak - több információért mutass a nyíllal a képre.

Londonban telepedett le, ahol gyógyszerészasszisztensként dolgozott. Állandó adósságai és a szerencsejátékkal való problémái miatt rengeteget írt londoni kiadóknak zugíróként. Néhány komolyabb munkájával azonban kiérdemelte az író és kritikus Samuel Johnson barátságát, aki szintén a bizonyos "Klub" alapító tagja lett. Remek művei és kicsapongó életvitele miatt kapta a sokat idézett "idióta művész" elnevezést Horace Walpoletól. Ez idő tájt a "James Willington" írói álnevet használta (egy volt iskolatársáét még a Szentháromság Főiskolából).

Goldsmith rendkívül féltékeny ember hírében állt. Szeretetre méltó, de rendetlen alak volt, akinek azért nem sikerült emigrálnia Amerikába, mert lekéste a hajóját.

Londonban 45 éves korában meghalt, az "érzékenység" irányzatának kiemelkedő képviselője, részben azért mert vesebetegségét félre diagnosztizálta.

Érdekesség[szerkesztés]

Londonban létezik egy általános iskola, mely Oliver Goldsmith nevét viseli.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b c Concise Literary Encyclopedia
  2. ^ a b data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. Nagy szovjet enciklopédia (1969–1978), Голдсмит Оливер, 2015. szeptember 28.

Referenciák[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Oliver Goldsmith témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]