Samantha Cristoforetti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Samantha Cristoforetti
Samantha Cristoforetti portrait.jpg
Született 1977. április 26. (45 éves)
Milánó
Állampolgársága
Gyermekei két gyermek
Foglalkozása űrhajós
Iskolái
Kitüntetései
  • Ambrogino d'oro
  • Az Olasz Köztársaság Nagykeresztjének Lovagja (2015. július 20.)[1]
  • honorary doctorate of Vrije Universiteit Amsterdam (2018)[2]

A Wikimédia Commons tartalmaz Samantha Cristoforetti témájú médiaállományokat.

Samantha Cristoforetti (Milánó, 1977. április 26. –) olasz pilóta, mérnök/vegyészmérnök, női űrhajós.

Életpálya[szerkesztés]

Alapiskolai tanulmányait Bolzanoban és Trentóban végezte. Felsőfokú tanulmányai során Münchenben a Műszaki Egyetemen mérnöki, Toulouseban az École Nationale Supérieure de l'Aéronautique et de l'Espace keretében repülőgép vezetői, Moszkvában a Mengyelejev Egyetemen vegyészmérnöki diplomát szerzett. ANápolyi Egyetemen repülésügyi tudományokból diplomázott. Az olasz légierő hivatásos tisztje, több mint 500 órát töltött a levegőben, hat különböző repülőgéppel.

Az Európai Űrügynökség (ESA) tagállamai döntése értelmében 2020-ig (előzetesen) támogatják (űrhajósok, tudományos- és kísérleti programok) a Nemzetközi Űrállomás munkáját. 8500 jelentkező közül került az ESA–3 csoportjába.. Az ESA űrhajóskiképző programjában 24 fő kapott felkészítést. Európából a harmadik, Olaszországból az első nő, aki repülési/kutatási feladatot kapott.

2009. május 20-tól részesült űrhajóskiképzésben előbb alap-, majd a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban üzemeltetői képzésben.

Űrrepülések[szerkesztés]

Moszkvában az Orosz Szövetségi Űrügynökség és a NASA képviselői 2014. január 15-én kijelölték az ISS űrállomás 39., a 40., a 41. és a 42. küldetés tagjait.

Szojuz TMA–15M (2014. december 1-től2015. május 16-ig) tervezett programjának fedélzeti mérnöke. A Nemzetközi Űrállomás 42. és 43. személyzetének olasz (szolgálati társai orosz és amerikai űrhajós) tagja.

Tartalék személyzet[szerkesztés]

Szojuz TMA–13M fedélzeti mérnöke

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]