Samantha Cristoforetti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Samantha Cristoforetti
Samantha Cristoforetti portrait.jpg
Született 1977. április 26. (41 éves)
Milánó
Állampolgársága olasz
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései Commander of the Order of Merit of the Italian Republic

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Samantha Cristoforetti témájú médiaállományokat.

Samantha Cristoforetti (Milánó, 1977. április 26. –) olasz pilótanő, mérnök/vegyészmérnök, űrhajósnő.

Életpálya[szerkesztés]

Alapiskolai tanulmányait Bolzanoban és Trentóban végezte. Felsőfokú tanulmányai során Münchenben a Műszaki Egyetemen mérnöki, Toulouseban az École Nationale Supérieure de l'Aéronautique et de l'Espace keretében repülőgép vezetői, Moszkvában a Mengyelejev Egyetemen vegyészmérnöki diplomát szerzett. ANápolyi Egyetemen repülésügyi tudományokból diplomázott. Az olasz légierő hivatásos tisztje, több mint 500 órát töltött a levegőben, hat különböző repülőgéppel.

Az Európai Űrügynökség (ESA) tagállamai döntése értelmében 2020-ig (előzetesen) támogatják (űrhajósok, tudományos- és kísérleti programok) a Nemzetközi Űrállomás munkáját. 8500 jelentkező közül került az ESA–3 csoportjába.. Az ESA űrhajóskiképző programjában 24 fő kapott felkészítést. Európából a harmadik, Olaszországból az első nő, aki repülési/kutatási feladatot kapott.

2009. május 20-tól részesült űrhajóskiképzésben előbb alap-, majd a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban üzemeltetői képzésben.

Űrrepülések[szerkesztés]

Moszkvában az Orosz Szövetségi Űrügynökség és a NASA képviselői 2014. január 15-én kijelölték az ISS űrállomás 39., a 40., a 41. és a 42. küldetés tagjait.

Szojuz TMA–15M (2014. december 1-től2015. május 16-ig) tervezett programjának fedélzeti mérnöke. A Nemzetközi Űrállomás 42. és 43. személyzetének olasz (szolgálati társai orosz és amerikai űrhajós) tagja.

Tartalék személyzet[szerkesztés]

Szojuz TMA–13M fedélzeti mérnöke

Források[szerkesztés]