Salusinszky Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Salusinszky Gábor
Salusinszkygabor.png
Született 1950. december 5. (71 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása nyelvtanár
Kitüntetései Európai Nyelvi Díj

Salusinszky Gábor (Budapest, 1950. december 5. –) olasz nyelvtanár, nyelvpedagógus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Romanisztikai Intézet Olasz Nyelv és Irodalom Tanszéke oktatója, a Studio Italia Olasz Iskola alapítója, igazgatója, a Magyarországi Olasz Tanárok Egyesületének elnöke.

Életpályája[szerkesztés]

Apja Salusinszky István (1918–1984), gazdasági vezető, a római magyar kereskedelmi kirendeltség vezetője (1958-1963), a Magyar Külkereskedelmi Bank vezérigazgatója (1964-1982).

Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karon végezte, ahol 1975-ben szerezte meg olasz tanári és népművelés szakos diplomáját, majd 1979-ben bölcsészdoktori és 1997-ben PhD diplomáját olasz nyelvészetből.

Egyetemi tanulmányai befejezése óta az ELTE Olasz Tanszékén tanít, jelenleg is a nyelvi képzés és a szakos tanárképzés koordinátora és e képzési területek keretében tart előadást, vezet szemináriumokat. Kutatásai az utóbbi évtizedben erre a két területre összpontosulnak: fordításelméleti és nyelvpedagógiai kérdésekkel foglalkozik.

1990-ben alapította a Studio Italia Olasz Iskolát, amelyben azóta is az igazgatói és a tanulmányi vezetői funkciókat tölti be, a gazdasági irányítást fia Salusinszky András látja el. A nyelviskola keretében folyó műhelymunka eredményeképpen az új szemléletű tanárgeneráció nőtt fel, amely tevékenységének köszönhetően új szakmódszertani szemlélet és számos új típusú tanfolyam valósul meg az olasz nyelv oktatásában. 2012-ben az általa irányított Studio Italia innovatív oktatási módszerével, akkreditált tanárképzési programjával Európai Nyelvi Díjban részesül.

A magyarországi közoktatásban dolgozó olasz szakos tanárokkal is folyamatos kapcsolatban áll úgy is, mint a Magyarországi Olasztanárok Egyesületének elnöke.

Források[szerkesztés]