Sablonvita:Törökország európai uniós csatlakozása

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peyerk 14 évvel ezelőtt

chapter = tárgyalási fejezet (elég csak fejezetnek jelezni), tehát fejezet megnyitva, lezárva, befagyasztva

3. pont: vállalatalapítás joga és a szolgáltatások szabadsága

6. pont: Társasági jog

8. pont: versenyjog

20. pont: vállalkozási és iparpolitika

22. pont: regionális politika és strukturális fejlesztés. Cassandro Ħelyi vita 2009. augusztus 13., 23:17 (CEST)Válasz

ezer hála és köszönet!! – Timish levélboksz 2009. augusztus 13., 23:35 (CEST)Válasz
A 22. pontban a "Coordination of Structural Instruments" jelentése: "a strukturális (politikai) eszközök koordinációja". Az EU-szlengben gyakran neveznek pénzügyi alapokat "(pénzügyi) eszköznek", illetve a "pénzügyi" jelző elmaradása jelezheti, hogy intézményi, szervezeti, jogi eszközökre is vonatkozik a kifejezés.
Például az ISPA, amiből mi is kaptunk a csatlakozás előtt, az Instrument for Structural Policies for Pre-Accession rövidítése, jelentése kb. 'előcsatlakozási strukturális politikai eszköz', és nagyjából egy meghatározott célokra felhasználható pénzkeretet jelentett. A "Structural Policies" gyakran fordítódik "regionális politikának", bár ez nem pontos, mert a gazdaság átstrukturálásának támogatásáról van szó. Ennek van ugyan regionális aspektusa is, de nem ez az egyetlen vonatkozása neki.
Ebben a sablonban "a strukturális (politikai) eszközök koordinációja", mint tárgyalási téma arra vonatkozik, hogy az erre a célra adott pénzeket az EU adófizetői (benne mi magunk :-)) nem akarják a WC-n lehúzva látni, hanem intézményes garanciákat akarnak látni a megfelelő felhasználásra.
Peyerk vita 2009. augusztus 25., 10:58 (CEST)Válasz