Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-45-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A német újraegyesülés a Brandenburgi kapunál a Berlini fal felett
A német újraegyesülés
a Brandenburgi kapunál
a Berlini fal felett
A németek újraegyesüléséhez kapunyitó 1989. november 9-i Schabowski-sajtótájékoztató
A németek újraegyesüléséhez kapunyitó 1989. november 9-i Schabowski-sajtótájékoztató

Berlini fal

A Berlini fal leomlásának, a német újraegyesülés és vele az összeurópai egyesülés kezdetének 25. évfordulója alkalmából javasoljuk a 45. hét vége: a november 6. és november 9. közötti helyre betenni. Egyben a 20. évfordulót Kezdőlapon kiemelt szócikkel ünneplés 5. évfordulója tiszteletére akkori szövegének felfrissítésével és a párhuzamos Évfordulók rovat lényegi kiegészítéssel is emlékezünk.

A berlini fal megerősített határzár volt, amely 1962 és 1989 között választotta el a nyugati hatalmak megszállása alatt álló Nyugat-Berlint a szovjet megszállás alatt álló Kelet-Berlintől. A falat az NDK építette 1961-ben, hogy gátat vessen a keletnémet lakosság tömeges nyugatra távozásának, amelyet a szocialista társadalmi modellel szembeni elégedetlenség váltott ki.

A kezdetben csupán szögesdrótból és téglakerítésből álló építmény az idők folyamán egyre kifinomultabb, a szökést lehetetlenné tevő műszaki zárrá fejlődött. A német fővárost átszelő falnál 200-nál több ember veszítette életét. A berlini fal a szuperhatalmak szembenállásának, Európa és a német nemzet megosztottságának jelképévé vált.

1989. november 9-i leomlása Nagy-Berlin újraegyesülésének, a fővárosból kiindulva az egységes Németország újjászületésének és a jaltai világrend megszűnésével az összeurópai és egyetemes emberi egyesülés világtörténelmi folyamatának szimbolikus eseménye lett. Ez adja meg annak jelentőségét, hogy berlini falból az első téglát a magyarok verték ki.--*feridiák vita 2014. szeptember 17., 15:17 (CEST)[válasz]