Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-38-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Negyvennyolcas húszforintos
Húszforintos
Táncsics-képpel
Tízforintos
Széchenyivel
Negyvennyolcas tízforintos
Negyvennyolcas öforintos
Ötforintos
Petőfi-képpel
Ezüst ötös Kossuth-képpel
Ezüst ötös Kossuth-címerrel
Az 1946-os
egyforintos

Kossuth Lajos szeptember 19-i és Széchenyi István szeptember 21-i születésnapjára, valamint a saját pénzünk megteremtéséért vívott küzdelemben kiemelkedő hozzájárulásukra tekintettel a szeptember 18. és 21. közötti helyre A magyar forint pénzérméi kiemelt szócikket jelöltem. --*feridiák vita 2014. augusztus 30., 21:54 (CEST)

Kétszázas
Deák-képpel
Kétszázas Lánchíddal
Magyar Nemzeti Bank székháza

A jelölésből ajánlás lett, és a két kiemelt születésnapi időpontot magába foglaló 38. héten szeptember 18. és 21. között a magyar forint szócikke kinn volt a Kezdőlapon. Befejezésül ide hoztam a Kezdőlapra került végét, kiegészítve a szöveget a kapcsolódó képekkel.

A forint forgalomba hozatalakor a kétfilléres volt a legkisebb forgalmi címlet és az ötforintos a legnagyobb; a folyamatos értékvesztés miatt 2014-ben az ötforintos a legkisebb érmecímlet és a kétszázas a legnagyobb. A legnagyobb pénzérme előlapján a legnagyobb magyar nevét viselő Széchenyi lánchíd, hátlapján a Magyar Nemzeti Bank székháza, majd 1994-től 1998-ig Deák Ferenc képe volt látható, jelenleg a hátlapon a Lánchíd. A legnagyob banjegy pedig a húszezer forintos, melynek hátlapján az egykori pesti Képviselőház látható és Deák Ferenc már ennek előlapján szerepel.

A magyar forint kiemelkedő fontosságát jelzi, hogy Magyarország Alaptörvényébe is bele van foglalva, a nemzeti jelképek és nemzeti ünnepek mellett hivatalos fizetőeszközünk is ott szerepel.

- *feridiák vita 2014. szeptember 22., 01:11 (CEST)