Sablon:Átirányítás automatikusan javítható nem hibás névről

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sablon:Notbadredir-auto szócikkből átirányítva)
Használati útmutató

A hibás vagy különféle okból nem ajánlott névformákról készült átirányításokat az alábbi sablonokkal jelezheted (a jelzés célja, hogy ezek a főszövegben is javíthatóak legyenek):

E sablonokkal jelezheted, ha egy átirányítás célja az, hogy egy hibás (vagy nem hibás, de nem ajánlott), ellenben a keresésben előforduló gyakori névalak ne piros linket eredményezzen, hanem a helyes szócikkre vigyen. (Pl. ha milliméter helyett milimétert ír valaki.) A sablonok segítségével az ilyen hibás linkek a szócikkekből kiszűrhetőek, és kijavíthatóak.

A sablonok elhelyezik az átirányítást az Átirányítások hibás névről kategóriába, és az ilyen átirányításokra mutató linkeket talán egy bot javítja majd egyszer.

Miért kell kétféle sablon a hibás alakokhoz?[szerkesztés]

A kétféle sablonra azért van szükség, mert az ilyen elírások javításának legegyszerűbb módja az, ha egy robot (a sablont tartalmazó átirányítások „Mi hivatkozik erre” funkcióján keresztül) megkeresi az érintett szócikkeket, és ott automatikusan kicseréli a szövegben a rossz elnevezést a jóra. Ez azonban nem minden esetben alkalmazható: a milimétermilliméter csere akkor sem okoz hibát, ha a szó valamilyen toldalékos alakban ([[milliméter]]es, [[milliméter]]nyi, [[milliméter]]rel) szerepel, de ha az elírás a szó végén van, vagy megváltoztatja a hangrendet, akkor a cseréhez már emberi felügyelet kell. (Például a SztravinszkijStravinsky javításakor a [[Sztravinszkij]]jal szövegből automatikus cserével azt kapnánk, hogy [[Stravinsky]]jal, miközben a helyes alak [[Stravinsky]]vel!) Ezért ha az elírás javításakor vélhetőleg a toldalékolást is javítani kell, a {{rosszredir}} sablont kell használni (és ilyenkor a bot minden javítás előtt megkérdezi az üzemeltetőjét); máskülönben pedig a {{rosszredir-auto}} segítségével a javítás kevésbé időigényes.

Mire kell a kétféle „nem hibás”?![szerkesztés]

A kétféle nem hibás az olyan redirek jelölésére való, amelyek olyan alakról irányítanak át, melyek ugyan semmiféle szempontból nem hibásak, de a főszövegben valamiért nem ajánlottak. Példa: az Akira Kurosawa forma a Hepburn-féle átírás szerinti alak, nem mondható, hogy hibás volna, de a WP irányelve szerint főszövegben az úgynevezett magyaros átírási forma követendő, az pedig a Kuroszava Akira. Ezen az utóbbi címen található a cikk is. Az ilyen redireket a robot ugyancsak cserélni fogja.

Másik példa: a Nachmanides alak Móse ben Náhmán közkeletű névformája, a görögös nevének tudományos átírása. De minthogy a WP irányelve az úgynevezett népszerűsítő formát írja elő, ezt az alakot nem hagyjuk meg főszövegben. Ugyanakkor a Nachmanidész változat már határozottan „rosszredir”, mert keveri a kétféle átírási formát.

Újabb példa: az I. világháború alak ugyan nem hibás szigorúan véve, de a főszövegben sorszámokat elsődlegesen betűvel írunk eseménynévben: első világháború. Ezért az előbbi nem egyszerűen redir, hanem a főszövegben cserélendő is, bár nem hibás szigorúan véve.

Figyelem! A fenti Nahmanidész-példában vigyázni kell, hogy paraméterben a helyes átírású Nahmanidész alternatív névalakot adjuk meg, mert különben a robot a Móse ben Náhmánra, az elsődleges címre fog cserélni minden előfordulást, holott a célunk csak az volt, hogy Nachmanides/Nachmanidész/Nahmanidész alakvariánsok körében rendet vágjunk a főszövegben, nem pedig az, hogy ezt a tökéletesen elfogadható alternatív nevet „kiirtsuk”, és mindenütt a héberes névforma szerepeljen.

Az automatikusan javítható és a „sima” nemrosszredir ({{nemrosszredir}} és {{nemrosszredir-auto}}) közötti választás ugyanúgy működik, mint a fenti rosszredir és rosszredir-auto közötti választás, részleteket lásd a #Miért kell kétféle sablon a hibás alakokhoz? szakaszban fentebb.

Mikor ne használd egyiket se?[szerkesztés]

Ne használd a hibás átirányítás sablonokat szinonimáknál, rövidítéseknél, (helyes) alternatív írásmódoknál (tehát olyanoknál, amelyek főszövegben sem cserélendőek, például revolúció forradalom helyett stb.), és egyéb nem hibának minősülő formáknál.

Ha az átirányítás többszörös[szerkesztés]

Ha az átirányítás a többszörös redirektek elkerülése érdekében egy helyesírási hibás alakról egy más szóra irányít át (például az inkomenzurábilitás az inkommenzurábilitás helyett az összemérhetetlenség szócikkre), akkor a jó alakot add meg paraméterben!

Lásd még[szerkesztés]


Rövidítések[szerkesztés]