Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-32-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A cég logója
A cég logója
Psy, a „bizarr énekes”
Psy, a „bizarr énekes”

A YG Entertainment (hangul: YG 엔터테인먼트) dél-koreai szórakoztatóipari vállalat, melyet 1996-ban alapított a Seo Taiji & Boys együttes egyik tagja, Jang Hjonszok. A cég a dél-koreai szórakoztatóipar „nagy hármakként” ismertté vált három leghíresebb vállalatának egyike, amely a piaci részesedés tekintetében sokáig a második helyen állt az S.M. Entertainment mögött. A vállalat tehetségkutatással foglalkozik, de egyben előadó-művészek és színészek menedzselését is végzi, valamint lemezkiadóként is funkcionál. Gyakran hivatkoznak rá YG Family vagy YG néven.

A hiphopkiadóként indult vállalat egykor olyan előadókkal vált híressé, mint a Jinusean és a 1TYM, a 2000-es évek második felétől pedig a K-pop olyan nemzetközileg is ismert előadóinak menedzsmentje és kiadója, mint a Big Bang, a 2NE1 vagy Psy. Bevételforrás tekintetében a Big Bang a kiadó legsikeresebb előadója.

A cég 2011. november 23. óta tőzsdén jegyzett vállalat, évente folyamatosan emelkedő részvényárakkal, melynek oka az előadói sikeressége. Psy hatodik albumán 2012. július 15-én megjelent slágere, a Gangnam Style minden idők legnézettebb K-pop-videójává vált 49 nappal a bemutatása után és jelentősen hozzájárult a cég tőzsdei sikereihez. 2014 októberében a YG Entertainment piaci kapitalizáció tekintetében a legsikeresebb dél-koreai szórakoztatóipari vállalat lett.