Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-3-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arturo Toscanini (1900 körül)
Arturo Toscanini (1900 körül)
Arturo Toscanini feleségével és lányukkal
Arturo Toscanini feleségével
és lányukkal

Arturo Toscanini (1867. március 25.1957. január 16.) a 20. század és valószínűleg a világ legismertebb olasz karmestere. Elszegényedett család legidősebb gyermekeként látta meg a napvilágot. Fiatalon sokat betegeskedett, és a zenében keresett vigasztalást. Brazíliában kezdődött karmester karrierje, amely az egyik leglátványosabb a zene történetében. Számos kritikus és zenész minden korok egyik legtehetségesebb karmesterének tartja. Közel 190 zeneszerző hatszáz művét fejből vezényelte, már a próbákon kívülről tudta az egész partitúrát. Max Smith újságíró szerint erre zsenije mellett erős rövidlátása is késztette. Élete közel egy évszázadnyi történelem, zenetörténet, zene, a Viva Verdi korszaktól a Viva Toscanini korszakán át a második világháború utáni évekig.

1897. június 21-én vette feleségül Carla De Martinit, aki akkor még be sem töltötte huszadik életévét. Mivel a karmester nem szerette a hivatalos ünnepléseket és a fogadásokat, úgy döntött, nem lesz se nagy ceremónia, se esküvői fogadás, és csak közeli barátait hívta meg. Titokban, vonattal mentek Coneglianóba, de az esküvő híre kiszivárgott, és az állomáson éljenző tömeg várta őket. Amikor Toscanini meglátta a sokadalmat, nagyon dühös lett, leszállt a vonatról, és menyasszonyáról tudomást sem véve elindult a templom felé. A templomi szertartás alatt végig komor volt, az étkezésnél hozzá sem nyúlt az ételhez, és bort sem ivott. Másnap nászútra indultak a Dolomitokba. Felesége évek múlva a következőket mesélte lányuknak: „Ez volt életem legszörnyűbb utazása”.

Toscanini többször járt Magyarországon. Ő népszerűsítette külföldön Kodály Zoltán: Nyári este című művét, amit a szerző neki ajánlott. Carelli Gábor magyar tenorista az ő ajánlásával kapott szerződést a Metropolitanbe.

Az 1928-ban létrejött, szegény zenészeket segítő Arturo Toscanini Alapítvány máig működik. Az 1990-es évek közepe óta munkanélküli zenészeknek ad lehetőséget, hogy továbbképezhessék és menedzseljék magukat.

1986-ban a New York Public Library for the Performing Arts megvásárolta Toscanini fennmaradt kéziratainak, leveleinek, felvételeinek nagy részét. A Toscanini örökség nevű gyűjtemény több száz levelet és több mint 400 órányi hangfelvételt tartalmaz.

Toscanini összesen háromszor szerepelt a Time magazin címlapján: 1926-ban, 1934-ben és 1948-ban.