Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-20-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Claudio Monteverdi
Claudio Monteverdi

Claudio Monteverdi (Cremona, 1567. május 15.Velence, 1643. november 29.) olasz barokk zeneszerző, pedagógus és karnagy. Az opera első nagy mestere Cremonában született Baldassare Monteverdi orvos fiaként. Apja hamar felismerte fia tehetségét és támogatta tanulmányait. A fiatal Claudio Marc-Antonio Ingegneri (1545–1592), a cremonai székesegyház karnagyának felügyelete alatt végezte zenei tanulmányait. Első művét tizenöt évesen vetette papírra. 1590-ben Vincenzo Gonzaga mantovai herceg udvarába hívta. 1599-ben feleségül vette Claudia Cattaneót. A sokat utazó herceg útjaira magával vitte Monteverdit is, aki hamar a hercegi udvar zenei életének tényleges irányítójává vált, annak ellenére, hogy hivatalosan csak egyszerű violajátékosként állt a Gonzagák szolgálatában. Járandósága igen csekély volt, és azt is rendszertelenül fizették.

1607-ben az Accademia degl’Invaghiti megbízásából komponálta első operáját Orfeo címen. A darabot zártkörű előadáson mutatták be, és olyan sikert aratott, hogy a herceg a következő évben fia esküvőjére újabb operát rendelt Monteverditől, akinek az Arianna újabb sikert hozott. Monteverdit közben súlyos csapás érte: Claudia meghalt. Az özvegy zeneszerző többé nem nősült meg; két gyermekét egyedül nevelte. Az 1608-as ünnepségek kimerítették. Kérte elbocsátását, de a herceg nem akarta elengedni. Végül 1612-ben, Vincenzo Gonzaga halála után, Francesco Gonzaga minden indoklás nélkül elbocsátotta.

Monteverdi visszautazott Cremonába, de nem sokáig maradt állás nélkül: a következő évben felajánlották neki a velencei Szent Márk-székesegyház karnagyi posztját. Hamar megszerette a dinamikusan fejlődő várost, ahol jobban megbecsülték, mint Mantovában. A székesegyház karnagyaként több feladatott kellett ellátnia, de jóval több fizetést is kapott, és a maga ura lehetett. A Gonzaga-házzal azonban nem szakította meg a kapcsolatait. A herceg többször is megpróbálta visszahívni Mantovába, de neki esze ágában sem volt visszamenni, bár több zeneművet komponált a hercegi udvar felkérésére. Az 1620-as évek végén fiát, Massimilianót perbe fogta az inkvizíció, de apja közbenjárására elengedték.

Az 1630-as évek végén nyíltak meg az első nyilvános operaházak Velencében, és Monteverdi lett az egyik legkeresettebb színházi ember. Ekkoriban komponált operái közül kettő maradt fenn: az Odüsszeusz hazatérése és a Poppea megkoronázása. Az idős mester 1643-ban már nem tudta ellátni feladatait; a halál november 29-én érte utol.