Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-47-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 2016-os döntő helyszíne, a Stade de France stadion
A 2016-os döntő helyszíne,
a Stade de France stadion
A 2016-os Európa-bajnokság hivatalos labdája
A 2016-os Európa-bajnokság
hivatalos labdája

2016-ban rendezték a 15. labdarúgó-Európa-bajnokságot. 1960 és 1984 után harmadik alkalommal Franciaország volt a házigazda. Ez volt az első 24 csapatos Eb; címvédőként, június 10-én a spanyolok kezdték a tornát.

A magyar válogatott az 1972-es Európa-bajnokság óta nem szerepelt Európa legjobbjai között. Az élmezőnyhöz zárkózást még csodálatosabbá tette, hogy meglepetést okozva csoportelsőként jutott tovább a nyolcaddöntőbe, ahol a belga labdarúgó válogatott állta útját. A játékvezetők között ott volt Kassai Viktor, aki három mérkőzést vezethetett és negyedik játékvezetőként szolgálhatta a döntőt.

A döntőt július 10-én Saint-Denis-ben, a Stade de France-ban játszották. Története során először Portugália lett az Európa-bajnok, mivel a döntőben hosszabbítás után 1–0-ra legyőzte a házigazda Franciaországot. Portugália lett a 10. olyan csapat, amely nyert már Európa-bajnokságot. Bajnokként részt vehetnek a 2017-es konföderációs kupán, amelyet Oroszországban rendeznek.

A legtöbb gólért az aranycipőt, a legjobb játékosnak megválasztva pedig az aranylabdát a francia Antoine Griezmann, a spanyol bajnok Atlético Madrid játékosa kapta. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2009-ben a Puskás Ferenc emlékére megalapított Puskás Ferenc-díjjal minden évben a legszebb gólt szerző játékost tünteti ki. A 2016. évi nyertes nevének kihirdetésére és részére a Puskás-díj átadására 2017. január 9-én Zürichben kerül sor. A kitüntetésre tíz legesélyesebb versenyző közül Hal Robson-Kanu a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság játékosa.