Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-39-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mocsáry Lajos
Mocsáry Lajos

Mocsáry Lajos (Fülekkovácsi-Kurtánypuszta, 1826. október 26.Andornak, 1916. január 7.) magyar közíró, politikus, országgyűlési képviselő, a 19. századi függetlenségi politika kiemelkedő alakja.

A kiegyezést, a „deáki reáluniót” nem tartotta jó megoldásnak. Évtizedeken át szorgalmazta a közös minisztériumok és a delegációk eltörlését. Már az 1850-es évek közepén figyelmeztette kortársait a nemzetiségi kérdés fontosságára. Az 1868-as nemzetiségi törvénnyel kezdetben nem értett egyet, ám az általa sovinisztának nevezett irányzat megerősödése után ennek következetes végrehajtását kérte számon a mindenkori kormányokon.

Röpiratok sorában fejtette ki azt a meggyőződését, hogy az erőltetett magyarosítás és az igazságtalan választási rendszer miatt állandósuló, helytelenül kezelt konfliktusok katasztrófához fognak vezetni. Ellenfelei többször hazaárulással vádolták meg, sokan a romános Mocsáriulu gúnynévvel illették. A nemzetiségi sajtó gyakran fehér hollóként, Kasszandraként említette.

1874-től tíz évig vezette elnökként a Függetlenségi Pártot, de nemzetiségpolitikai elképzelései fokozatosan eltávolították tőle szövetségeseit. Politikai pályafutását a Román Nemzeti Párt képviselőjeként fejezte be. 1892-től andornaki birtokán élt. Röpirataiban, cikkeiben továbbra is bírálta a „közösügyi rendszer” visszásságait. Utolsó éveiben a polgári radikálisokhoz közeledett. Időben tett, ismételt figyelmeztetései valóban Kasszandra-jóslatoknak bizonyultak.