Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-15-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Vosztok–1 vezérlőpanelének része
A Vosztok–1 vezérlőpanelének része

A Vosztok–1 (oroszul: Восток–1 – magyarul: kelet) a Vosztok-program és egyben a történelem első olyan űrrepülése volt, amely űrhajóst juttatott a világűrbe. Az első, embert szállító űrhajó 1961. április 12-én startolt a bajkonuri űrrepülőtérről, Tyura-Tamból. Egyetlen utasa Jurij Gagarin volt, ő lett az első olyan ember, aki elhagyta a Föld légkörét. Útja számos szempontból az első: az első Föld körüli repülés emberrel, a súlytalanság első tartós megtapasztalása, az első rádióbeszélgetés az űrből stb.

A hajó mindössze egyszer kerülte meg a Földet a feljegyzések szerint 108 perces úton, amin 65° pályahajlású, 327×191 kilométeres ellipszispályán repült. Teljes kört csak az űrben felvett viszonyítási pontból szemlélve tett meg, mert nem minden, a pálya síkjában lévő pont fölött haladt el: kb. 400 km-rel a felszállás helyétől nyugatra szállt le. A felszínhez képest kb. 350°-ot tett meg, ehhez adódik, hogy a Föld a repülés másfél órája alatt mintegy 22°-ot fordult el — ez együtt kicsit több, mint 360°.

A Szaratovi terület Engelsz nevű kisvárosa mellett szállt le. Az űrhajós és az űrhajó külön ért földet, mivel a Vosztokba nem építettek be sima leszállást biztosító rendszert. A leszállás végső fázisában Gagarin katapultált, és saját ejtőernyővel ereszkedett le. A repülést teljes titoktartással készítették elő, és bizonyos részleteit (elsősorban a leszállás adatait) később sem hozták nyilvánosságra. Az út után Gagarint világ körüli útra küldték, amin több országban ünneplő tömeg fogadta — a szovjetek így aratták le a műszaki bravúr adta dicsőséget.