Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-39-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A USMC 579767 lajstromú M1A1 harckocsija éles lőgyakorlaton Irakban, 2003
A USMC 579767 lajstromú M1A1 harckocsija éles lőgyakorlaton Irakban, 2003

Az M1 Abrams amerikai harckocsi az Amerikai Egyesült Államok hadseregének és tengerészgyalogságának fő típusa. 1980-ban állították szolgálatba, három fő változatát (M1, M1A1, M1A2) rendszeresítették. Névadója Creighton Abrams tábornok, aki az Egyesült Államok hadseregének vezérkari főnöke és a 37. páncélos ezred parancsnoka volt.

Az M1 Abrams az M60 Patton és az M48A5 típusokat váltotta le. Az M60A3 harckocsikat nem azonnal vonták ki a hadrendből, mert ez az altípus csak két évvel az Abrams megjelenése előtt, 1978-ban lépett szolgálatba.

Az öregedő M60-as harckocsikat először az MBT–70 típussal próbálták lecserélni. Ezen a sikertelen fejlesztésen Nyugat-Németországgal közösen dolgoztak.

Az M60 Patton a második világháború végén rendszerbe állított M26 Pershing folyamatos fejlesztésének eredménye volt. Az alacsony felépítményű, teljesen átlagos páncélzatú és fegyverzetű harckocsi megállta a helyét a vele egy időben alkalmazott szovjet típusokkal szemben is. Az MBT–70 rendkívül ambiciózus konstrukció volt, akárcsak a hatvanas évek sok más amerikai fejlesztése. A vezetőt például toronyban helyezték volna el, a tervek között szerepelt a lövegcsőből indítható irányított páncéltörő rakéta és még sok más olyan ötlet, amiket akkoriban nem tudtak megbízhatóan megvalósítani. Végül az MBT-70 programot mindenestül törölték, de az elért eredmények egy részét az amerikaiak és a németek is hasznosították. Ezután indították el az M1 Abrams fejlesztését. Ebben elkerülték az MBT-70 innovatív, sok problémát okozó ötleteit, így az M1 sokkal sikeresebb lett.