Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2011-47-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bode Múzeum, amit 1904-ben Kaiser-Friedrich-Museum (Frigyes Császár Múzeum) néven nyitottak meg, a berlini Múzeum-sziget épületegyüttesének részeként 1999-ben került fel a Világörökség listájára. Létrehozását a dinasztikus hagyományoknak megfelelően III. Frigyes német császár kezdeményezte még trónörökös korában. Művészi koncepcióját mai névadója, Wilhelm von Bode, a kor nagy művészettörténésze alapozta meg.

A múzeum fő gyűjteményei a középkori európai szobrok, a bizánci művészet és az érmék; mindhárom nemzetközileg is kiemelkedő. Emellett itt található a berlini Gemäldegalerie egy sor olyan, régi mesterektől származó festménye is, amelyek tematikája és megformálása kapcsolódik az itt kiállított tárgyakhoz. Összesen hatvanhat termében 1700 kisebb-nagyobb (elefántcsont, márvány, fa) szobor, több mint 150 festmény, 4000 érme látható.

A Bode Múzeum is súlyos károkat szenvedett a második világháborúban. Az NDK idején helyreállították, de ez sok kívánnivalót hagyott maga után. Alapos felújításra és az egész Múzeum-sziget közös tervében a kiállítási koncepció teljes újragondolására csak Németország újraegyesítése után nyílt lehetőség. A Bode Múzeum 2006 októberében nyílt meg újra, nagy sikert aratva a szakértők és a nagyközönség körében egyaránt.