Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2011-47-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rhode Island címere
Rhode Island címere

Rhode Island állam és Providence ültetvény (röviden: Rhode Island) az Amerikai Egyesült Államok időrendben 13. tagállama, az államok új-angliai részén. Fővárosa Providence. Ez a legkisebb területű állam (4002 km² – szárazföldi része akkora, mint Nógrád megye, teljes területe mint Tolnáé). Szomszédai: nyugaton Connecticut, északon és keleten Massachusetts; délnyugaton tengeren New York állam (Long Island).

Rhode Island nevével („Rodosz-sziget”) ellentétben nem sziget, hanem nagyrészt a szárazföldön fekszik. A teljes neve két kolónia nevéből adódik: Providence ültetvény a mai Providence városának helyén feküdt. Az „eredeti” Rhode Island pedig a mai Aquidneck-sziget megnevezése volt (ez az állam legnagyobb szigete) a Narragansett-öbölben. Ezek összetételéből született a hivatalos Rhode Island állam és Providence ültetvény megnevezés. Becenevét, az Óceáni-államot azért kapta, mert az állam területének közel harmada az Atlanti-óceánhoz tartozó vízfelület.

A 13 amerikai kolónia közül Rhode Island nyilvánította ki először függetlenségét a brit uralomtól, de közülük az utolsóként ratifikálta az amerikai alkotmányt. 1524-ben az olasz Giovanni da Verrazzano volt az első olyan európai, aki Rhode Island területére tévedt. Mivel az állam az Atlanti-óceán partján fekszik, az gazdaságában és kultúrájában is meghatározó szereppel bír; számtalan ételkészítési mód az Egyesült Államokban szinte kizárólag csak Rhode Islandre jellemző, más államokban nem vagy csak nehezen lelhető fel.