Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2010-45-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A The Fame Lady Gaga amerikai énekesnő debütáló albuma. 2008. augusztus 19-én jelent meg az Interscope Records kiadónál. Az album kiadása előtt Gaga számos, már befutott előadónak írt dalokat. Saját albumának számai főként arról szólnak, hogy hogyan érezhet egy híresség, milyen hatással van rá, hogy sikeres és gazdag lesz, a figyelem középpontjába kerül. Gaga számos producerrel dolgozott az albumon, főként RedOne-nal, Martin Kierszenbaummal és Rob Fusarival. A dalokat főleg Gaga hírnév iránti szeretete, illetve az általa elképzelt gazdag és híres életmód nehézségei ihlették.

Az album javarészt pozitív értékeléseket kapott, a kritikusok Gwen Stefaniéhoz hasonlították Lady Gaga énekhangját, és méltatták fülbemászó dallamaiért és szövegeiért. A The Fame világszerte remek eladásokat produkált, első helyezett lett például olyan országok eladási listáin, mint az Egyesült Királyság, Kanada, Írország és Németország. Az Egyesült Államokban második helyezést ért el a Billboard 200-on, valamint első lett a Billboard Dance/Elektronikus albumlistáján. Világszerte több mint 12 millió példányt adtak el az albumból.

Az első két kislemezként megjelenő dal a Just Dance és a Poker Face volt, ezek kitörő sikert arattak világszerte. A Just Dance hat ország toplistáját vezette, és első helyezést ért el a Billboard Hot 100-on. A Poker Face még nagyobb sikert hozott: több mint tizenhét ország slágerlistáján könyvelhetett el első helyezést. Ezután még három kislemez jelent meg az albumról: az Eh, Eh (Nothing Else I Can Say), a LoveGame és a Paparazzi. Lady Gaga, hogy népszerűsítse albumát, 2009 márciusában elindította első önálló koncertturnéját The Fame Ball Tour néven. Gaga harmadik középlemeze, a The Fame Monster deluxe kiadásában ismét megjelent a The Fame album bónuszlemezként.

2009. december 2-án jelölést kapott Az év albuma és A legjobb elektronikus/dance album kategóriákban az 52. Grammy-díj átadó gálán, melyből utóbbiban a The Fame-et találták a legjobbnak. 2010. február 16-án A legjobb külföldi album kategóriában nyert elismerést a Brit Awards-on.