Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2009-53-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Watzmann-család
A Watzmann-család

A Watzmann a harmadik legmagasabb németországi hegymasszívum az Alpokban. Három főcsúcsa közül a legnagyobb a 2713 méter magas Mittelspitze („Középső-csúcs”) vagy Großer Watzmann („Nagy Watzmann”).

A masszívum Németország déli részén, Felső-Bajorország délkeleti szegletében fekszik, a Königssee közelében. A csúcsterület viszonylag erózióálló mészkőből (például dachsteini mészkőből) áll, míg a hegység talapzatát törékeny ramsau dolomit alkotja.

Növény- és állatvilága különösen gazdag, területén 1978-ban nemzeti parkot hoztak létre. Az alacsonyabb szinten főleg hegyi bükkfaerdők dominálnak, a felső erdős zónákban tűlevelű erdők uralkodnak, főleg lucfenyők, vörösfenyők és havasi cirbolyafenyők. Állatvilágához tartozik például az őz, a gímszarvas és a zerge, továbbá a havasi nyúl, a siketfajd, a nyírfajd és az alpesi hófajd, de élnek itt császármadarak, sasok, szalamandrák és viperák is.

A Mittelspitzét először valószínűleg a szlovén Valentin Stanič mászta meg 1800 augusztusában. Második legmagasabb csúcsát (Südspitze) először Peter Carl Thurwieser hódította meg 1832-ben. A három csúcson elsőként Johann Grill és Johann Punz kelt át 1868-ban.