Ugrás a tartalomhoz

Sablon:KezdőlapKiemeltCikkek/2009-28

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jean Calvin (Noyon, 1509. július 10. – Genf, 1564. május 27.)
Jean Calvin
(Noyon, 1509. július 10.
Genf, 1564. május 27.)

500 éve született Kálvin János, francia származású svájci reformátor, humanista tudós, a kálvinizmus névadója. Bamber Gascoigne szerint Kálvin – eredeti nevén Jean Caulvin – „a legnagyobb elme és a legjobb szervező” a reformáció vezéralakjai között, aki megteremtette Genfben az „istenfélő város tökéletesen működő prototípusát”.

Elsősorban teológiai és egyházszervezői munkássága miatt nevezetes, de fontos szerepet játszott a francia irodalmi nyelv kialakulásában is. Huszonhat éves korában írt fő műve, amelyet aztán egész életében bővített és átdolgozott, az Institutio Christianae Religionis (A keresztény vallás rendszere), illetve az általa felállított genfi egyházszervezet Európa-szerte mintaként szolgált a református egyházak megalakulásához. A vallástörténeti szemponton túlmenően Kálvin azzal is hatott a nyugati kultúrára, hogy megváltoztatta a munkaszemléletet, ideológiai alapot biztosítva a kapitalizmus fejlődéséhez.

„Kálvin egyéniségéből hiányzott a humor és kellem. Keresztény sztoikus volt: komor, szigorú, hajthatatlan, ám a márványfelület alatt a szenvedély és vonzalom tüze égett” – írja róla Philip Schaff (1819–1893) teológus és egyháztörténész. Megszólalásaiban megmutatkozott klasszikus műveltsége; ha nagy sokaság előtt beszélt is, az érveivel a tanultakhoz szólt és nem használta a demagógia fegyverét. A vallási vitákban az egyházatyákat a pontos hely megadásával, emlékezetből idézte.