Ugrás a tartalomhoz

Sablon:KezdőlapKiemeltCikkek/2009-26

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Raúl González Blanco, közismertebb nevén Raúl (Madrid, 1977. június 27. –) spanyol válogatott labdarúgó. Jelenleg a Real Madrid CF csapatkapitánya, előtte az Atlético Madrid együttesének ifjúsági csapatában játszott. Bajnoki mérkőzéseinek száma a Real színeiben több, mint 500, ezeken eddig 223 bajnoki találata van. A válogatottban 102 meccsen 44 gólt szerzett. A válogatottal több világversenyen is szerepelt, ám ezek közül egyiken sem sikerült kiemelkedő eredményt elérnie, ellenben klubjával hatszoros spanyol bajnok, háromszoros BL-győztes, valamint kétszeres gólkirály. Azon kevés játékos közé tartozik, akik felnőtt pályafutásukat egyetlen klubnál töltötték el (mint például Maldini vagy Totti).

2008 februárjában a pályafutása végéig szóló szerződést kötöttek vele valamint a csapat kapusával, Iker Casillassal. Jelenlegi szerződése 2011-ig szól, de bármikor meghosszabbíthatja.A szerződést Ramón Calderón elnök, Predrag Mijatović sportigazgató és Alfredo di Stéfano, a Real Madrid tiszteletbeli elnökének jelenlétében írta alá. A szerződés egyik pontja szerint egy évvel meghosszabbodik a szerződés, ha az előző szezonban legalább harminc hivatalos meccsen játszik.

Jelenleg több rekordot is tart, többek között ő szerezte a legtöbb gólt a spanyol labdarúgó-válogatottban (44) és a Bajnokok Ligájában (64), utóbbiban a legtöbb mérkőzésen is ő lépett pályára. Az összes európai kupamérkőzésen 66 gólt szerzett. A Real Madrid labdarúgói közül összesítésben ő szerezte a legtöbb gólt (311), a mérkőzéseket tekintve pedig a klub örökranglistájának második helyén áll, nem sokkal az első Manolo Sanchís mögött.

Tagja a FIFA 100-nak, a Pelé által összeállított listának, mely a 125 valaha élt legnagyobb labdarúgót tartalmazza.