Sabiha Gökçen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sabiha Gökçen
Sabiha Gökçen mellszobra az Isztambuli Repülési Múzeumban
Sabiha Gökçen mellszobra az Isztambuli Repülési Múzeumban
Született 1913. március 22.
Oszmán Birodalom Bursa, Oszmán Birodalom
Elhunyt 2001. március 22. (88 évesen)
török Ankara, Törökország
Állampolgársága török
Nemzetisége török
Szülei Mustafa Kemal Atatürk
Foglalkozása pilóta
Beceneve pilóta
Díjak FAI Gold Air Medal
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sabiha Gökçen témájú médiaállományokat.

Sabiha Gökçen (IPA: /sabiha gœktʃen/, Bursa, 1913. március 22.Ankara, 2001. március 22.) Törökország első női pilótája, a világ első női harci pilótája, Mustafa Kemal Atatürk államalapító nyolc örökbe fogadott gyermekének egyike. Vezetéknevének jelentése égből való.

Életrajza[szerkesztés]

Török források, és a vele készült interjúk szerint Sabiha Gökçen Mustafa İzzet Bey és Hayriye Hanım lányaként látta meg a napvilágot.[1][2] Hans-Lukas Kieser állítása szerint azonban elképzelhető, hogy örmény származású volt.[3] A származását illető spekulációkat az egyik török napilap is tárgyalta,[4] a hivatalos török források azonban erősen kritizálták a megjelent híreket.[5][6]

Atatürk fogadott leányai, jobboldalt Sabiha

1925-ben, amikor Sabiha 12 éves volt, Atatürk bursai látogatása alkalmával a kislány engedélyt kért, hogy találkozhasson az államfővel, majd elmondta neki, hogy mennyire szeretne iskolába járni. Atatürk, a lányt szegényes körülmények között nevelő idősebb testvér engedélyével adoptálta Sabihát, majd beíratta az ankarai Çankaya Általános Iskolába. Később az isztambuli Üsküdar Lánykollégiumban tanult.

Amikor 1934-ben bevezették a vezetéknév-törvényt, Atatürk a Gökçen, „égből való” nevet ajándékozta nevelt lányának. Ekkor Sabiha még nem volt pilóta, néhány hónappal később kezdett érdeklődni a repülés iránt.

Atatürk fontosnak tartotta a repülést, előmozdította a Török Repülő Szövetség megalapítását 1925-ben. 1935 májusában az államfő magával vitte Sabihát a Türkkuşu („törökmadár”) repülőiskola megnyitójára. A repülőgépek és ejtőernyősök bemutatója alatt Sabiha kifejezte nevelőapjának, mennyire szeretne ő is repülni. Atatürk beíratta a repülőiskolába, annak első női tanulójaként. Először ejtőernyősnek képezték volna ki, de a lányt jobban érdekelték a repülőgépek. Miután megszerezte a pilótaengedélyt, hét férfi tanulóval együtt a Szovjetunióba küldték, ahol továbbképezték.

1936-ban Atatürk kérésére Sabiha beiratkozott a Török Légierő akadémiájára, ahol bombázó és harcirepülőgépek vezetésére képezték ki az Eskişehiri Légibázison. Az ország (és a világ) első női berepülő pilótájaként részt vett az égei-tengeri és trákiai hadgyakorlatokon 1937-ben, majd élesben is bevetették, a dersimi felkelés leverésében.[7]

1938-ban ötnapos repülőtúrán vett részt a Balkán fölött, később a Türkkuşu Repülőiskola főoktatója lett, itt szolgált 1955-ig, amikor is a Török Repülő Szövetség igazgatótanácsának tagja lett. 28 éven keresztül a világ szinte minden tájára vezetett repülőgépet. 1981-ben könyvet írt A Life Along the Path of Atatürk címmel, melyet a repülő szövetség jelentetett meg Atatürk 100. születésnapjának alkalmából.

Élete során Sabiha Gökçen 22 különböző típusú repülőgépet vezetett, több mint 8000 órát repült, ebből 32 óra harci bevetés volt. 1996-ban az Egyesült Államok légiereje A történelem 20 legnagyobb pilótája poszterén Sabiha Gökçen volt az egyetlen pilótanő.[8]

Hagyatéka[szerkesztés]

Róla nevezték el Isztambul második számú nemzetközi repülőterét, a Sabiha Gökçen nemzetközi repülőteret, mely a város ázsiai oldalán található.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sabiha Gökçen témájú médiaállományokat.