Sabiha Bengütaş

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sabiha Bengütaş
(Sabiha Ziya Bengütaş)
A fegyverszüneti emlékmű İsmet İnönü egész alakos szobrával, Mudanya, Törökország
A fegyverszüneti emlékmű İsmet İnönü egész alakos szobrával, Mudanya, Törökország
Született 1904
Isztambul
Elhunyt 1992. október 2. (87-88 évesen)
Ankara
Állampolgársága török
Foglalkozása

Sabiha Ziya (házasság után Sabiha Bengütaş, Isztambul, 1904Ankara, 1992. október 2.) török festőművész, szobrászművész, aki főképpen Törökország első női szobrászaként ismert.[1]

Életrajz[szerkesztés]

1904-ben született Isztambulban, az iskolát az Eyüp Sultan Reşadiye Numune Mektebi-ben[2] (ma: Eyüp Anadolu Lisesi) kezdte, de apja nem sokkal később családjával együtt Damaszkuszba költözött, ahol négy évig tanult, de eközben a francia katolikus iskolába is járt egy évet. Visszatérve Törökországba, az Isztambul mellett lévő, márvány-tengeri Buyukada szigetén telepedtek le. Itt a Köprülü Fuat pasa iskolába járt, melynek elvégzését követően, 1920-ban a Sanayi-i Nefise Mekteb-i (ma: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) intézményébe iratkozott be, ahol a festészet szakon İhsan Bey volt a tanára. Itt egy évet tanult, majd átiratkozott szobrászat szakra, s első nőként csatlakozott a három férfi szobrász hallgatóhoz.

Az akadémiai diákok közötti verseny első díját megnyerve (Prix de Rome), jogot szerzett arra, hogy az Atatürk alapította ösztöndíjjal külföldre mehessen a Római Képzőművészeti Akadémiára, ahol Ermenegildo Luppi műhelyében tanulhatott. 1928-ban, a kialakítás alatt álló isztambuli Taksim tér és a Köztársaság emlékművön dolgozó híres olasz szobrász, Pietro Canonica asszisztense volt, és az emlékmű elkészültét követően 18 hónapra Olaszországba tanulmányútra ment. Visszatért Törökországba, de 1933-ban férjével Európába utazott és Belgiumban, majd Oroszországban élt.

Az 1925. július 31-én megnyitott Galatasaray kiállításon első alkalommal nők is részt vettek. (Ez a kiállítás 35 év alatt, 350 művész 6000 alkotását mutatta be.[3]) Bengütaş művei közt szerepelt három Ahmet Haşim mellszobor is. Ugyanezen a kiállításon Törökország második női szobrásza, Melek Ahmet is részt vett. Sabiha Bengütaş a következő évi kiállításon Hakkı Şinasi pasa, Prof. Dr. Akil Mukhtar és a festő Hikmet Bey büsztjével mutatkozott be. 1938-ban volt két, nyílt nevezésű, „Atatürk” és „İnönü” szobrászverseny, melyeket megnyert. Ezután Bengütaş ismét Rómába ment, hogy vázlatokat készítsen leendő szobrai előterveiként.

Nyugdíjba vonulása után Ankarában telepedett le, 1992-ben halt meg.

Magánélete[szerkesztés]

A híres török író, költő, nagykövet Abdülhak Hamid unokájához, Şakir Emin Bengütaşhoz ment feleségül. Fogadott lánya Nurol Bengütaş.

Válogatás az alkotásaiból[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

  • Türkiye'de mesleklerine göre ilk kadınlar listesi

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Életrajz a fogadott lánya által gondozott honlapon (török nyelven). Nurol Bengütaş. (Hozzáférés: 2017. március 26.)
  2. Az isztambuli Nők Múzeuma honlapon lévő információk alapján (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. március 26.)
  3. Galatasaray kiállítás (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. március 26.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sabiha Bengütaş című török Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.