Köztársaság emlékmű (Isztambul)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Köztársaság emlékmű
Ország Törökország
TelepülésIsztambul
Elhelyezkedése
Köztársaság emlékmű (Törökország)
Köztársaság emlékmű
Köztársaság emlékmű
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 41° 02′ 13″, k. h. 28° 59′ 06″Koordináták: é. sz. 41° 02′ 13″, k. h. 28° 59′ 06″
A Wikimédia Commons tartalmaz Köztársaság emlékmű témájú médiaállományokat.

A Köztársaság emlékmű (Cumhuriyet Anıtı) az isztambuli Taksim téren áll. A Török Köztársaság kikiáltásának (1923) emlékére emelték közadakozásból, két és fél év alatt készítette el Pietro Canonica olasz szobrász,[1] és 1928. augusztus 8-án leplezte le dr. Hakkı Şinasi pasa.

A tizenegy méter magas szobor a köztársaság alapítóit ábrázolja, főhelyen áll Mustafa Kemal Atatürk, aki a szobor állítását kezdeményezte, mellette İsmet İnönü és Fevzi Çakmak. Az emlékmű két oldalról látható, északi oldala egy korábbi időszakban ábrázolja Atatürköt, a másik, amely az Istiklal sugárút felé néz, modern, nyugat-európai ruházatban ábrázolja Atatürköt és társait; ez jelképezi az elnök kettős szerepét a hadsereg főparancsnokaként és államférfiként. A mögötte lévő csoportban ott áll többek közt Mihail Frunze, az októberi szocialista forradalom egyik fontos vezetője, és Kliment Vorosilov, a Szovjetunió marsallja.[2] Jelenlétük utal a katonai segítségre, amelyet Lenin adott az országnak a török függetlenségi háború idején, 1920-ban.

Az emlékműnél nemzeti ünnepeken hivatalos ünnepségeket tartanak.

Források[szerkesztés]

  1. Prof. Dr. Pietro Canonica (1869–1962) (turkish nyelven). Kim Kimdir?
  2. Muhsin Öztürk, "Anıttaki “gizli” Rus" Archiválva 2018. július 13-i dátummal a Wayback Machine-ben, Aksiyon, Sayı: 270, February 5, 2000.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Republic Monument című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.