Iyuno

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(SDI Media szócikkből átirányítva)
Iyuno
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • film organization
Alapítva1965
SzékhelyCulver City
LeányvállalataiSDI Media Denmark
Az Iyuno weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Iyuno, Inc. a filmfeliratozás, a fordítás és a nyelvi szinkronizálás egyik fő szolgáltatója a szórakoztatóipar számára. Központja Kaliforniában, Los Angeles Westchester kerületében található, míg más irodái és létesítményei a világ 37 országában. A társaság világszerte több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztat, rajtuk kívül pedig több mint 4000 független tolmács dolgozik nekik szerződéses alapon.

Történelem[szerkesztés]

1990-ben a svéd Modern Times Group (MTG) médiavállalat megszerezte a Svensk Text (SDI Media) többségi tulajdonát. Az SDI Médiát az MTG 2004-ben 60 millió dollárért eladta a Warburg Pincusnak. 2007-ben az Elevation Partners, egy magántőke-társaság vásárolta meg, amely elsősorban média– és szórakoztatóipari társaságokba fektetett be. 2008-ban az SDI Media Group megvásárolta a Visiontextet, a feliratozás terén iparági versenytársától az Ascent Mediától.[1]

2015. február 21-én a japán média-anyavállalat, az Imagica Robot Holdings együttműködött a Sumitomo Corporationszel és a Cool Japan Fundtallal az SDI Media megszerzésében.[2]

2021. január 22-én az Iyuno Media Group lokalizációs médiavállalat bejelentette, hogy megállapodást kötött az Imagica Grouppal az SDI Media 100%-ának megvásárlásáról.[3]

2021. április 1-jén az SDI Mediát felvásárolta az Iyuno Media Group és így létrejött az új vállalat, ami az Iyuno-SDI Group nevet viseli. A vállalatot 2022. október 26-án „Iyuno” névre keresztelték át.

Fiókhálózat[szerkesztés]

Az Iyuno Hungary az Iyuno egyik közép-európai fiókja. Székhelye Budapesten, Magyarországon van.[4]

Az SDI Media Norway az SDI Media Group egyik skandináv fiókja. Székhelye Oslo, a norvég főváros. A vállalat megbízást kapott a film forgalmazók és a TV-csatornák anyagának másolására.[5] A vállalat korábban Sun Studio Norge néven volt ismert.[6][7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DVD and beyond - Ascent Media to sell Visiontext to SDI Media. www.dvd-and-beyond.com. (Hozzáférés: 2020. február 27.)
  2. Imagica, Cool Japan Buy Localization Company SDI Media (angol nyelven). Anime News Network. (Hozzáférés: 2020. február 27.)
  3. Group, Iyuno Media: Iyuno Media Group Enters Agreement to Acquire SDI Media (angol nyelven). www.prnewswire.com. (Hozzáférés: 2023. október 10.)
  4. Magyarszinkron. www.magyarszinkron.hu. (Hozzáférés: 2020. február 27.)
  5. Archivált másolat. [2012. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 27.)
  6. http://investing.businessweek.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=29017822
  7. Archivált másolat. [2011. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 27.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a SDI Media című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.