Süleyman Hilmi Tunahan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Süleyman Hilmi Tunahan
Született1888[1][2]
Delchevo
Elhunyt1959. szeptember 16. (70-71 évesen)
Üsküdar
Állampolgársága
Foglalkozásaulema
SírhelyeKaracaahmet temető
SablonWikidataSegítség

Süleyman Hilmi Tunahan (18881959. szeptember 16.) török muszlim vallástudós, aki 1888-ban született a mai Bulgária területén, Szilisztra közelében, Ferhatlarban. 1959-ben halt meg Isztambul ázsiai részén, ahol Atatürk halála után az első Korán-iskolát nyitotta meg.

Élete[szerkesztés]

Első tanára édesapja, Osman Effendi volt, akinek őseit az Oszmán Birodalom szultáni családjából eredeztetik. 1913-tól Isztambulban tanult, ahol a híres Süleymaniye medrese tefszír-hadísz szakán végzett 1919-ben. A tiltások ellenére 1941-től kezdve kiscsoportos vallási kurzusokat indított. Az első hivatalos Korán-iskolát 1952-ben alakította ki Aziz Mahmut Hüdayi egykora csilehánéja, azaz negyvennapos elvonulási helye közelében. 1957-ben vallási nézetei miatt 59 napra bebörtönzik Kütahya városában. 1959-ben halt meg. Sírja zarándokhely isztambuli Karacaahmet temetőben.

Helye a szúfi misztikában[szerkesztés]

Süleyman Hilmi Tunahan nem egyszerűen csak vallástudós, de szúfi mester, „tökéletes mester” (mürsit-i kamil) is egyben. Egy naksibendi taríka harmincharmadik mestere. Tanítója és beavatója Salahuddin Ibni Mevlana Siracüddin volt. Követői szerint ő volt az utolsó tökéletes mester, az „idők megújítója” és a Mahdi egyben.

Tanítványai között nem volt, ki misztikus művét folytassa. Utódjai azonban továbbvitték tanítását. 2000-ig Kemal Kaçar, azóta Arif Ahmet Denizolgun vezeti a ma 4 millió tagot számláló szülejmandzsi mozgalmat. Világszerte több, mint 4000 kollégiumot és mecsetet üzemeltetnek.

Emlékezete Magyarországon[szerkesztés]

Süleyman Hilmi Tunahan magyarországi követői a Magyarországi Iszlám Kulturális Egyesületben tömörültek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 17.)
  2. Faceted Application of Subject Terminology. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]

  • Süleyman Hilmi Tunahan oldala (török): [1]