Sólymos Gyula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sólymos Gyula
Született1940. június 6. (83 éves)
Pécs
Állampolgárságamagyar
IskoláiA Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma
SablonWikidataSegítség

Sólymos Gyula (Pécs, 1940. június 6. –)[forrás?] forradalmár. Fiatalkorában Kárászon élt, majd családjával Pécsre költöztek.

Életrajza[szerkesztés]

Édesapja a Magyar Honvédség hadnagya volt[1], aki a második világháborúban esett el a lengyel fronton. Ő magyarosította családnevüket Schubert-ről Sólymosra.

Tanulmányait a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában végezte, az érettségit azonban csak a börtönbüntetését követően tudta letenni.

16 éves korában aktív résztvevője volt a pécsi 1956-os eseményeknek. 1957. márciusában pedig 23 fiatalkorú társával együtt tervezték a Mecseki láthatatlanok újraszervezését[2], a forradalom újbóli folytatását és a bebörtönzött pécsi forradalmárok kiszabadítását a megyei börtönből. Akciójukhoz a Mecseken elrejtett fegyverek beszerzését is tervbe vették. A csoportot árulás miatt letartóztatták, vezetőjüket, Petrus Józsefet halálra ítélték és kivégezték.[3] Sólymos Gyulát a forradalmat követően jogerősen 10 év börtönbüntetésre ítélték[4], hat és fél év után, az 1963-as amnesztiával szabadult.[5][6]

Az „enyhe” ítélet hátterében fiatal kora állhatott. Miután kiengedték, sorozatos ellenőrzéseknek és megfigyelésnek vetették alá évtizedeken át. Helytállásáért a rendszerváltozást követően több rangos kitüntetésben is részesült. Két gyermeke van, Csilla és Gyula.

1997 decembere és 2001 novembere között a POFOSZ baranyai szervezetének elnöke.[7]

2016-ban a magyar nemzet függetlenségéért vívott küzdelmek elismeréseként emlékéremmel díjazták.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Id. Sólymos Gyula kitüntetés. (Hozzáférés: 2022. szeptember 27.)
  2. Arcok 1956-ból - Petrus József”, Infostart.hu (Hozzáférés: 2022. szeptember 27.) (magyar nyelvű) 
  3. A megtorlás során kivégzett 225 személy adatai. (Hozzáférés: 2022. szeptember 27.)
  4. „Az 1956-os forradalom és szabadságharc Pécs városi résztvevői ellen folytatott büntető peres eljárások, 1957-1959”.  
  5. Jegyzőkönyv. Távollévő képviselők: Cserfainé dr. Kovács Ágnes Ilona, Erb József, Fodor Ibolya, dr. Gulyás Emil - PDF Ingyenes letöltés. docplayer.hu. (Hozzáférés: 2022. szeptember 27.)
  6. Gergely Ferenc: Vállvetve a szabadságért. Folyoiratok.oh.gov.hu
  7. A POFOSZ Baranya Megyei Szervezetéről
  8. https://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/dr-debreczeni-laszlo-vehette-at-a-szabadsag-dijat-az-unnepi-kozgyulesen