Sátán Egyháza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Sátán Egyháza egy szervezet, amelynek célja az ember hús-vér mivoltának elfogadása, amint azt Anton Szandor LaVey Sátáni Biblia (1969) című, írt könyvében megfogalmazta. Tagjai a LaVey-i sátánizmus filozófiáját vallják magukénak.

Története[szerkesztés]

A Sátán Egyházát 1966. április 30-án, San Franciscóban alapította LaVey, aki 1997-es haláláig annak főpapja volt.[1]

Az első évben a Sátán Egyháza és LaVey jelentős médiafigyelmet kapott, köszönhetően Judith Case és a radikális újságíró, John Raymond nyilvános esküvőjének, melyet ő mutatott be. A másik hasonlóan nagy visszhangot kiváltó esemény a Sátán Egyházának egyik tagja, Edward Olson tengerésztiszt nyilvános temetése volt, amelyet felesége kérésére rendeztek.

Az 1980-as években a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) hivatalos jelentésben cáfolta azokat a (főleg egyes keresztények, pszichoterapeuták, valamint a média által táplált) összeesküvés-elméleteket, amelyek bűnözők szövetségének próbálták lefesteni a szervezetet. E jelenség később „Sátáni Pánik” néven vált ismertté.

2004 októberében a Brit Királyi Haditengerészet hivatalosan elismerte első regisztrált sátánista tagját, a huszonnégy éves Chris Cranmer technikust.[2]

2007 decemberében az Associated Press jelentése szerint egy serdülő fiatal a Sátán Egyháza adminisztrációjának elektronikus levelet küldött, amelyben kijelentette, szándékában áll „ölni a gonosz úr – Sátán – nevében”. Az Egyház, megerősítve a törvények betartásával kapcsolatos korábbi nyilatkozatait, jelentette az esetet az FBI-nak, az pedig a helyi rendőrség embereinek, akik letartóztatták a fiatalt.[1]

Kapcsolódó olvasmányok[szerkesztés]

Anton LaVey könyvei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Official Church of Satan Website. [2012. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. május 23.)
  2. BBC NEWS | UK | Navy approves first ever Satanist

Külső hivatkozások[szerkesztés]