Rusztaveli Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rusztaveli Színház
2010-ben
2010-ben
TelepülésTbiliszi
CímRusztaveli sugárút
Építési adatok
Építési stílusbarokk és rokokó
Építész(ek)Aleksander Szymkiewicz
Hasznosítása
Felhasználási területszínházépület
Elhelyezkedése
Rusztaveli Színház (Tbiliszi)
Rusztaveli Színház
Rusztaveli Színház
Pozíció Tbiliszi térképén
é. sz. 41° 41′ 59″, k. h. 44° 47′ 52″Koordináták: é. sz. 41° 41′ 59″, k. h. 44° 47′ 52″
Térkép
Rusztaveli Színház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rusztaveli Színház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rusztaveli Színház (grúzul: შოთა რუსთაველის სახელობის აკადემიური თეატრი).

A díszes rokokó stílusú belső térrel rendelkező barokk épületben található színházat 1887-ben alapították, és 1921 óta Grúzia nemzeti költője, Rusztaveli nevét viseli.

Története[szerkesztés]

A színházat 1878-ban alapították Művész Társaság (grúzul: საარტისტო საზოგადოება) néven. 1921 óta viseli Sota Rusztaveli, a középkori grúz költő nevét. A Művész Társaság felkérésére több neves művész kapott megbízást az alagsor falaira és mennyezetére freskók festésére. A művészek között szerepelt a kiemelkedő grúz festők, Lado Gudiasvili és David Kakabadze, valamint Serge Sudeikin színházi díszlettervező, aki a Ballets Russes és a Metropolitan Opera számára ismert munkáiról ismert. Két másik fontos grúz festő, Mose és Iracly Toidze is csatlakozott a projekthez. Az egykor a Rusztaveli Színház alsó szintjét díszítő remekműveket a szovjet uralom idején lemeszelték, és a freskók csak kis részét restaurálták.

Később megkapta az Akadémiai Színház kitüntető címet. 1921-ben Rusztaveli Színháznak nevezték el.

A színház igazgatói Kote Marjanisvili (1922–1926), Sandro Akmeteli (1926–1935), Mikheil Tumanisvili (1968–1969), Temur Chkheidze (1969–1979) és Robert Sturua (1979–) voltak. Az épület, amelyben a Rusztaveli Színház található, 1898 és 1901 között épült Szimkiewicz építész tervei alapján.[1]

A Rusztaveli sugárúton található, Tbiliszi központjában. A háború utáni legnehezebb évben, 1919-ben a ház alagsorában található kávézó a Blaue Hörner művész- és írókörhöz kötődő szimbolisták találkozási pontja lett.[1] a kávéháznak a Chimerioni nevet adták. Műveiket a kávézó falain örökítették meg.[1]

Létesítményei[szerkesztés]

A színházban három színpad található. A nagyszínpad körülbelül 800 férőhelyes, a kisszínpad (283 ülőhely) és a Black Box Színház (182 ülőhely), mely a kísérleti előadások számára nyújt lehetőséget. A színház konferenciák és rendezvények lebonyolítására is alkalmas, és egy nagy bálteremnek, egy kis bálteremnek és egy kis előcsarnoknak ad otthont.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Thea Kvastiani, Vadim Spolanski, Andreas Sternfeldt: Georgien – Unterwegs zwischen Kaukasus und Schwarzem Meer. Hrsg.: Bernd Schwenkros, Detlev von Oppeln. 6. Auflage. Trescher Verlag, Berlin 2012, ISBN 978-3-89794-207-3, S. 160. (németül)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rustaweli-Theater című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]