RT (televíziós csatorna)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Russia Today szócikkből átirányítva)
RT
Jelmondat: Question More (Kérdezzen még!)
Adatok
Indulás2005. december 10.
TulajdonosRosszija Szegodnya
FelbontásHDTV
OrszágOroszország
Vételi területvilágszerte
SzékhelyMoszkva
TársadókRT Arabic, RT en Español, RT America, RT UK, RT Documentary
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz RT témájú médiaállományokat.

RT (teljes nevén: Russia Today) egy oroszországi állami finanszírozású hírcsatorna, amelynek célja az Oroszországon kívüli világ nézőit megnyerni és növelni az ország hírnevét. A televíziótársaság az orosz mellett angol, spanyol és arab nyelvű csatornát is üzemeltet. A csatorna az orosz állami propaganda és dezinformációs tevékenység egyik legfontosabb eszköze.

A televízió központja Moszkvában található. Műsoraik óránként jelentkező hírekkel, dokumentum műsorokkal, hírháttér és elemző, politikai, sport és kulturális hírekkel is jelentkeznek. A televízió egy olyan médiumnak nevezi magát amely "orosz szemszögből nézi a világban zajló legfontosabb eseményeket".

A televíziót a 2008-as gazdasági világválság következtében az orosz kormány Oroszország stratégiailag fontos szervezetévé minősítette.

Az RT televíziót gyakran vádolják, hogy az orosz kormány propaganda szócsöve,[1][2] emellett, hogy riporterei elfogultan tudósítanak és a televíziót dezinformálással vádolták meg.[3]

A Krím orosz annektálása után RT-t a dezinformációs és propagandatevékenysége miatt Ukrajnában 2014-ben,[4] Litvániában[5] és Lettországban[6] 2020-ban, majd Németországban 2022 februárjában betiltották. Az Ukrajna elleni 2022-es orosz inváziót követően előbb egyes országokban (Lengyelország, Csehország), majd ez Európai Unióban egységesen felfüggesztették a sugárzását. A főbb közösségimédia-portálok blokkolták a külső linkként való hivatkozási lehetőséget az RT tartalmaira.[7] A Microsoft eltávolította az RT-s tartalmakat a Microsoft Store-ból, valamint a Bingben hátrébb sorolja az RT-s találatokat.[8] Az Apple Oroszország kivételével minden országban eltávolította az RT-t a tartalomszolgáltatásaiból.[9] 2022. március 18-án Nagy-Britanniában is visszavonták a csatorna sugárzási engedélyét.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Russian News, English Accent. (Hozzáférés: 2017. április 23.)
  2. Russia TodayPutin's Weapon in the War of Images. (Hozzáférés: 2017. április 23.)
  3. Russia's Propaganda Channel Just Got A Journalism Lesson From The US State Department. (Hozzáférés: 2017. április 23.)
  4. Ukraine bans Russian TV channels for airing war 'propaganda'”, Reuters, 2014. augusztus 19. (Hozzáférés: 2022. március 15.) (angol nyelvű) 
  5. Radijo ir televizijos komisija uždraudė Lietuvoje retransliuoti RT programas (litván nyelven). lrt.lt, 2020. július 8. (Hozzáférés: 2022. március 15.)
  6. Kremlin propaganda channel “RT” banned in Latvia (angol nyelven). eng.lsm.lv. (Hozzáférés: 2022. március 15.)
  7. Major social media platforms ban Russian state media in Europe”, Washington Post (Hozzáférés: 2022. március 15.) (amerikai angol nyelvű) 
  8. Microsoft to remove RT apps, ban Russian state-owned media ads”, Reuters, 2022. február 28. (Hozzáférés: 2023. október 19.) (angol nyelvű) 
  9. Emerson, Sarah: Apple Halted All Product Sales In Russia And Disabled Maps Features In Ukraine (angol nyelven). BuzzFeed News. (Hozzáférés: 2022. március 15.)
  10. Russia Today: News channel RT's UK licence revoked by Ofcom”, BBC News, 2022. március 18. (Hozzáférés: 2022. március 18.) (brit angol nyelvű) 

Források[szerkesztés]